Két évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, mostanság talán már nem múlik el úgy hónap, hogy ne rendeznének valahol egy sörvacsorát. Hiába, no, a forradalmak korát éljük, és minden egyes sörvacsora az egyensörök és az egyenízlés elleni harc egy-egy megnyert csatája lehet. A frontvonalból, azaz: a Cactus Juice Pubból jelentjük.
A kézművesnek is nevezett kisüzemi sörök körülbelül egy évvel ezelőtt kerültek be a budapesti Jókai téren levő pub sörkínálatába. Most egy kicsivel tovább kívántak lépni, sőt a tervek szerint gasztropubbá fejlődni. Ennek első lépése volt a sörvacsora, aminek külön érdekességét az adta, hogy a sörökhöz a menüt Kiss Tamás, a Hopfanatic sörfőzője állította össze. Ő ugyanis tanult szakmáját tekintve szakács, és egészen a közelmúltig ekként is müködött.
Egy évvel és két hónappal ezelőtt azonban megfőzte otthon az első sörét, ami túl jóra sikerült, majd újabb és újabb saját sörök után úgy gondolta, lecseréli a serpenyőit, és inkább sörfőzőnek áll. Egyelőre úgynevezett gerilla sörfőzői státuszban van, ami annyit jelent, hogy saját receptjeivel és nyersanyagaival egy-egy főzet erejéig kibérel egy kisüzemi sörfőzdét, és ott készíti el a sörét.
A vacsora öt fogásból és öt sörből állt, de meglepetésként kaptunk még egy hatodik sört is.
Az első fogás: Ogre Söre – a Békésszentandrási Sörfőzde klasszikus pilzenije, Nyelvhalfilé sörös tempurában koriander pesztóval.Ogre – aki ez esetben létező, hús-vér személy – söre egy klasszikus, pilzeni típusú, mindennapi ivósör. Semmi trükk, semmi csavar, arra való, hogy társaságban békésen elsörözgessen mellette az ember. Így különösebb belebeszélés nélkül hagyta érvényesülni a roppanós tempurabundában érkező nyelvhalfilét.
Második fogás: Keserű Méz – friss, keserű fóti hopláger csapról, Pikáns sütőtökkrémleves házi sonka chipsszel. A Keserű Méz a honi sörforradalom egyik első, és talán legtöbb helyen kapható söre, egy erősen komlózott világos lágersör. Jó lenne, ha sok hasonló kvalitású sör lenne az országban mindenfelé. Csodákat várni tőle nem kell, de fenntartások nélkül fogyasztható stabil alapsör, amire lehet építkezni. Mint ahogy az meg is történt, volt már egy erősebb változata, és jelenleg is van egy téli verziója.
A sütőtök krémlevesben – ami az ételsor talán legizgalmasabb és legjobban sikerült eleme volt – a csavart a dijoni mustár és chili adta. Sajnos, a sonka végül nem chips formájában került bele, hanem nagyon apró kockákra vágva, így egy kicsit elveszett a kompozícióban, és a mustár is egy picikét túl dominánsnak tűnt. Ezzel együtt tényleg nagyon jó volt.
Harmadik fogás: Hopfanatic Bitterfly – belga stílusú IPA, Füstös barbecue-hátszin wasabis krumplipürével. A Bitterfly a komlófanatikus Kiss Tamás egyik emblematikus söre papírforma szerint India Pale Ale típusú, és az ellenség megtévesztésére belga élesztővel készült, alkoholtartalma 7%. Az IPA-k jellemzően erősen komlózott sörök, és Kiss Tamás sem bízott semmit a véletlenre, az úgymond „szokásos” komlómennyíség nyolcszorosát tette a sörébe. Ha az volt a célja, hogy a sör brutálkeserű legyen, akkor a siker teljes.
Sajnos, a komló keserűsége ezen a szinten már nagyrészt elnyomja a komló virágos-szénás-bodzás-citrusos játékos aromáit, amit igazán kedvelek az IPA-kban. Nem tagadom, ez a sör nem ízlett. A hátszín wasabi krumplipürével tipikus pub grub, pub étel. A nagy kérdés az, hogyan sikerül megsütni a hátszínt? Nos, ezzel nem volt probléma, lehetett vágni, rágni és nem volt kiszárítva, szóval olyan volt, mint amilyennek lennie kell.
Negyedik fogás: Köleses Sör – kölessel készült könnyű lágersör, Házi sajttál alma-mangó-grapefruit chutneyval A jászdózsai sörfőzdében albérletben készülő sör is évek óta jelen van a hazai kínálatban, sokan kedvelik a viszonylagos könnyedsége és jellegzetes íze miatt. A könnyedség volt a nyilvánvaló oka annak is, hogy a Hopfanatic két nehézsúlyúja közé került a házi sajtválogatás kísérőjeként.
Ötödik fogás: Hopfanatic Angry Beast – 12%-os szénfekete Russian Imperial Stout, Komlós trüffeles brownie forró konyakos meggyvelővel. A desszertként tálalt, nyolcféle malátából készült, 12% alkoholtartalmú Russian Imperial Stout a jelenlegi állapotok szerint Magyarország legerősebb söre. Csokoládés-kávés ízei kellemesen harmonizáltak a komlós trüffeles brownie-val és a konyakos meggyvelővel, amit viszont nem sikerült forrón, de még csak melegen sem tálalni, de ennél nagyobb hibája soha ne legyen.
Plusz egy meglepetés sör: Hamurappi 21 a Fóti Sörfőzdéből.
A sörvacsorán résztvevő fóti sörfőző, Gyenge Zsolt elhozta megkóstoltatni legújabb sörét, az ezúttal 21 Balling-fokosra főzött Hamurappit, aminek az alkoholtartalma 9,7%. A narancsos-borostyán színű testes sör igazi testet-lelket melengető téli ital. Részletesebb elemzése azonban további kóstolást igényel.
Jó hangulatú, viszonylag zökkenő- és hibamentes sörvacsorán vethetett részt az a körülbelül 80-100 vendég, aki ott volt a Cactus Juice-ban, és nem otthon várta a Mikulást. A konyha nem akarta túlvállalni magát, egyenletes minőségben hozta a vacsorát, a sörök jól kísérték a fogásokat.