Gasztro V.Gy. 2012. október. 08. 14:46

Hajós András: a belga rituálé és a magyar valóság

Az idén 16. alkalommal rendezik meg a Sörcsapoló Világbajnokságot. A helyszín ezúttal a kanadai Montreal lesz, ahol 26 ország – közöttük Magyarország – legjobb csaposai csapnak össze a világbajnoki, és a következő versenyig a Stella Artois nagyköveti címéért. A hazai döntőt az A38 hajón rendezték.

Mit lehet bűvészkedni egy korsó sör megcsapolásánál? Legyen a sör hideg, érjen a vonalig és kész! A dolog azonban ennél kicsivel több. A szakszerű sörcsapolás nemcsak pontosan meghatározott lépések láncolata, művészi rituálé, de jelentősen befolyásolja a sör élvezeti értékét, ízvilágát is.

Nézzük a habot! A hab nem csupán egy esztétikai elem a sör tetején, hanem funkciója is van: az egyenletesen apró, sűrű buborékokból álló hab hosszabb ideig marad meg, így tovább védi a sört a levegővel való érintkezéstől, és a benne levő szén-dioxid elillanásától. Egy helytelenül csapolt sör nagy buborékokból álló, laza habja hamar összeesik, és nem védi tovább a sört.

Ugyanilyen fontos a csapolószárban levő, felmelegedett, levegővel már érintkezett, úgynevezett cseppsör elengedése is. A cseppsör egyrészt felhabosítja a sört, másrészt nemkívánatos ízeket visz bele. Sorolhatnánk még, hiszen a csaposnak attól a pillanattól, ahogy a kezébe vette az üres poharat, egészen addig, amíg a vendég elé helyezte a szakszerűen megcsapolt sört, számos apró mozzanatra kell ügyelnie. (A kilenc főbb lépésbe sűrített csapolási rituálé lépései lejjebb olvashatók.)

Gulyás Sándor: a legjobb csapos
saatchi&saatchi

A múlt heti hazai döntőbe kilenc versenyző jutott, őket az internetes közönség választotta ki a Stella Artois magyarországi Facebook oldalán szervezett játékban. A két budapesti és hét vidéki csaposnak ugyanazt a feladatsort kellett végrehajtania: felvenni a rendelést – a vendégek szerepét a zsűritagok alakították –, előkészíteni a poharakat, megcsapolni két pohár Stella Artoist, egy pohár Hoegaarden búzasört és kitölteni pohárba egy palack Leffe Dark apátsági sört, és mindezt szervírozni a zsűri asztalára.

Ez így látszólag nem is olyan bonyolult, de ha azt is tudjuk, hogy eközben több, mint 150 apró mozdulatot értékel a zsűri, ahol mindenütt pontokat lehet szeretni, illetve elbukni, már nem is olyan egyszerű a csapos dolga, ugye? Ahogyan azt a verseny házigazdája, műsorvezetője, Hajós András is megjegyezte: "Egy dolog a belga rituálé és egy dolog a magyar valóság”.

Ehhez mi már csak azt tennénk hozzá, ha a versenyzők a munkahelyükön is ilyen bátran engednék el a cseppsört, és mentenék ki a tele poharat a csapolás végén az utolsó csepp alól, akkor bajnoki cím ide, bajnoki cím oda, másnap már lehet, hogy nem lenne állásuk.... Bár lehet, hogy ez csak rosszindulatú feltételezés.

Jócskán beleértünk már az estébe, mire az összes versenyző megcsapolta és kitöltötte a söröket, és a zsűri is összegezte a pontszámokat. Az értékelés alapján a 2012. évi Stella Artois Csapoló Világbajnokságon október 25-én Montreálban Gulyás Sándor, a zalaegerszegi Belgian Beer Café csaposa képviseli Magyarországot.

Szurkolhatunk Gulyásnak, mert ugyan a hazai csaposok viszonylag korán bekapcsolódhattak a nemzetközi sörcsapoló versenybe, világbajnokunk még nincs ebben a sportágban. Hosszú ideig a belgiumi Brüsszel vagy Leuven adott otthont a világbajnoki finálénak, pár éve azonban világkörüli útra indult a döntő, és London, Buenos Aires után idén Montreálban fogják kiválasztani a legjobb csapost.

A zsüri az igényességre szomjazik
saatchi@saatchi

A „sportág” hazai története egyébként akkor kezdődött,amikor a belga Stella Artois licenc sörként  forgalomba került Magyarországon azt követően, hogy a világ legnagyobb sörgyártó csoportjának, az AB InBev-nek a jogelődje, a belgiumi székhelyű Interbrew az 1990-es évek elején megvásárolta a Borsodi Sörgyárat.

Csapolási rituálé kilenc lépésben

1. Az öblítés
A poharat – még ha az tiszta is – mindig el kell öblíteni tiszta, hideg vízben! Erre azért van szükség, hogy lehűljön. A meleg pohárban felhabzik a sör. Ha a pohár nem kellően tiszta, előtte el is kell mosogatni.

2. Az áldozat
A csapolószárban levő „cseppsört” el kell engedni! Sohasem szabad sajnálni ezt a pár centiliter állott sört! Ha a vendég mindig friss csapolt sört kap, újabb és újabb rendelésével bőségesen pótolja ezt a „veszteséget”.

3. A mérnöki csapolás
A csapolást egy menetben, „egy húzásra” kell végrehajtani. Először 45 fokos szögben tartva a poharat.

4. A habkorona
… majd függőlegesbe állítva. Ügyelve, hogy közben a csapolószár sohasem érhet sem a sörbe, sem a pohár falához.

5. A zárás
A csapolás befejeztével a poharat azonnal el kell venni a csap alól, ügyelve nehogy az utolsó csepp sör a habkoronába essen, mert az tönkreteszi a habot.

6. A hab levágása
A sörhab tetején levő laza, nagy buborékokból álló habot a 45 fokos szögben álló habkéssel el kell távolítani még abban a fázisban, amikor emelkedik. Így a hab kissé kidomborodva, a lehető legszebben kerülhet a vendégek asztalára.

7. Az ítélet
A habkorona ellenőrzése. A hab vastagsága két ujjnyi lehet, nem több, nem kevesebb.

8. A tisztítás
A csapolás befejeztével a poharak külső falát le kell öblíteni, és talpukat szárazra törölni.

9. A jutalom
Az alátétet mindig úgy kell a vendég elé helyezni, hogy az logójával a vendég felé nézzen, és hasonlóan kell elhelyezni a poharat és a cseppfogó gallért is.

 

 

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.