Fekete ribizli, körte, tonkabab, praliné – egy különleges desszert hozzávalói. Vagy mégsem?
A fenti összetevők néhány virággal kiegészítve egy új parfüm alkotóelemei, ami nem mást sugall viselőjének, minthogy La vie est belle: az élet szép. Persze, az édesség- és parfümrajongók számára akkor lenne csak igazán szép, ha szenvedélyük tárgyait valahogy össze lehetne hozni. A dolog nem lehetetlen.
Gondoljunk csak bele, mi minden adja egy parfüm illatát: gyümölcsök, fűszerek, virágok. A legtöbb alapanyagnak ugyanúgy helye van a desszertekben, mint az illatszerekben. Amint arról a Die Presse is beszámolt, valószínűleg ebből indult ki Pierre Hermé, a francia cukrászművészet korszakos zsenije, amikor parfümök és édességek házasításával kezdett kísérletezni.
A próbálkozások illatos eredménye Jean-Michel Duriez közreműködésével született meg, aki történetesen a Rochas parfümőre. A Tarte sablée peche, rose et cumin az őszibarack, a rózsa és a római kömény aromájával készült sütemény, amellyel a cukrászmester az 1943 óta töretlen népszerűségnek örvendő Femme de Rochas parfümnek tiszteleg. Az illatos-édes sorozatból nem maradhatott ki a macaron sem. Nomen est omen: a Hermes divatcég parfümjeire rímel Pierre Hermes Les Jardins macaronkollekciója.
A mester bevallotta,hogy itt már egyenesen egy illatkreátor fejével – és orrával – próbált gondolkodni. Ami persze nem azt jelenti,hogy bármelyik kis süteménnyel a neves parfümök „tányérfordításait" hozná. Az illatok nem többek s kevesebbek, mint ihletői a desszerteknek.
Egyelőre Párizsig kellene szaladni a kifinomult ízlésű és orrú hazai rajongóknak, ha ezeket az ínyenc apróságokat meg akarnák kóstolni. A parfüm beszerzéshez biztos nem kell odáig utazni. De talán nem szentségtörés, ha most halkan megjegyezzük – az éppen nyíló budavári pálinka fesztivál okán is -, hogy nálunk is van gasztro parfüm, méghozzá pálinkából - egy egész sorozat.
A Pannonhalmi Pálinkárium Magyarországon termett, válogatott gyümölcsökből készülő pálinkaparfümjeit ugyan nem magunkra szórjuk – bár szerintünk akár azt is meg lehetne próbálni -, hanem a tányérra az előételtől a desszertig, a mozarellától a vadhúsokon át a somlói galuskáig A szórófejes parfümös üvegcsékben barack, birs, törköly és szilvapálinka kínálkozik egy kis varázslatra.