Gasztro -gy- 2012. augusztus. 08. 12:23

Goldenblog gasztrotörténet, különdíjjal

A sorrendben nyolcadik blogverseny mottója is lehetne, ami az idei Goldenblog nyitóoldalán szerepel: nem hiszünk a műfaj hanyatlását vizionáló huhogóknak. Kis számvetés az előző évekről, és egy meglepetés idénre.

A mi történetünk ugyan csak 2006-ban kezdődött – az első Goldenblogon nem volt gasztro kategória -, de nem akárhogyan. Az első győztesünk Chili&Vanilía, azaz Mautner Zsófi volt, aki viharos gyorsasággal lett a magyar gasztronómiai közélet meghatározó alakja, ha úgy tetszik: önálló brand.

Arra valószínűleg kevesen emlékeznek, hogy ugyanekkor a kategória második helyezettje a Művelt Alkoholista , amelyet mindazok figyelmébe ajánlottunk,akiknek már hat évvel ezelőtt sem volt mindegy,hogy mi mellé, mit és mennyiért fogyasztanak.

hvg.hu

A 2007-es élmezőnyből üstökősként robban Fűszer és Lélek, azaz Bodrogi Eszter,és a Főzzünk olaszul – Dolce Vita, vagyis  Vrábel Krisztina. Mindketten hamarosan publikálni kezdenek a médiában, önálló könyvvel, sorozatokkal jelentkeznek, a televíziós csatornák műsorainak visszatérő vendégei,  afféle „gasztronómiai intézménnyé” válnak. Miként a következő évi győztes, Ízbolygó – Ugray-Nagy Tünde is.

2009 egy különös, különc, kedves figuráé,aki nem átallja vallani, hogy szerinte : a „zsír, ami összeköt”. Itt van, megjött Malackaraj – Péter Anna, és vele immáron meg is teremtettük a saját konkurenciánkat / hajrá Tafelspicc! /. 

2010-ben már annyi nevezés érkezik a gasztróba, hogy a bőség zavarával küzdünk: legszívesebben csereszabatos top 50-es, top 10-es rangsorokat állítanánk fel. Sokak nagy meglepetésére megcsap minket a retro szele, azaz a Retrogasztro - Lukács Enikő, aki ma már nem csak ír, de teljes értékű szakmai partner tekintélyes gasztronómiai projektekben.

Ez az év hozza meg a gasztro kategóriában a szakmai zsűri és a közönség  díja mellé az első különdíjat is az Aréna 2000 könyvkiadó jóvoltából. A tavalyi győztesünk hosszú évek után egy férfiember, a szó szoros értelmében igazi Világevő, vagyis Jókuti András. Már nem csak eszik, gyorsan főzni is megtanul, nem is akárhol: meg sem áll a lyoni Bocuse D’Or intézetig, csak előtte még sztázsol kicsit a Michelin csillagos Costes konyháján.

Most megint itt vagyunk a finisben, legalábbis, ami a nevezési időszakot illeti, még csütörtökön éjfélig ringbe lehet szállni. Íme, last minute meglepetésünk: 2012-ben a VinCE magazin jóvoltából különdíjban részesül a gasztro kategórián belül a szakmai zsüri értékelése és a közönség szavazatok alapján legjobbnak bizonyuló borblog. A nyertes egy éves előfizetést kap a magazinra, és páros belépőt a 2013-as VinCe rendezvényre, Közép-Európa legrangosabb több napos boreseményére.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?