2012. augusztus. 07. 22:00 MTI Utolsó frissítés: 2012. augusztus. 07. 21:41 Gasztro

Főzni tanítják a látogatókat a Londoni Múzeumban

Évszázadokon átívelő gasztronómiai időutazásra hívja látogatóit a Londoni Múzeum: a régmúlt korok szakácsművészetével ismertetik meg az érdeklődőket.

Az intézményben szeptembertől december végéig tanfolyamokat szerveznek, a résztvevők neves séfek vezetésével elsajátíthatják négy korszak - a római, az angolszász, a György korabeli, valamint a viktoriánus konyha legnépszerűbb fogásainak elkészítését - olvasható a Current Archaeology régészeti hírportálon.

Minden kurzus a korabeli asztali etikettnek és kulináris divatirányzatoknak szentelt előadással kezdődik, majd a hallgatók rég elfeledett receptek szerint főznek. A római kori kalandozásban segíti őket Apicius 1. századi mesterszakács híres receptkönyve, és az ételek mellett azt is megtanulhatják, hogyan kell elkészíteni a fűszeres halszószt, a garumot.

Nemcsak a korai receptkönyv, hanem régészeti leletek is segítenek megismertetni a hallgatóságot az angolszász kor étkeivel, főzési-sütési eljárásaival, sőt "szemléltető eszközként" szolgál a bayeux-i falikárpit is, amelynek alkotói 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit.

A résztvevők megismerkedhetnek a György-kori Anglia asztali örömeivel, és reális képet kaphatnak a viktoriánus konyhaművészetről is, amelyet a közfelfogás szerint az egészségtelen étkek, a zsíros húsok és a túlfőzött zöldségek uraltak.

Sport Horn Andrea 2025. január. 01. 20:00

Márton ikrek: Ha az edző eléri a gyerekeknél, hogy higgyenek magukban, az az egész életüket elkíséri

Az egyikük a taekwondo első magyar női világ-, a másikuk olimpiai bajnoka. Egypetéjű ikrekként úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, ugyanúgy gondolkodnak a világ dolgairól, befejezik egymás mondatait. De míg az egyikük taktikus, és néha kicsit talán túl is gondolja a dolgokat, a másikuk csak megy előre, és elsősorban az erejében bízik. Márton Luanával és Vivianával beszélgettünk.