2012. június. 18. 12:13 MTI Utolsó frissítés: 2012. június. 18. 16:03 Gasztro

Tippek grillezéshez: amit érdemes elkerülni

Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál egy amerikai szakértő tanácsait.

Érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt – mondta Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa.

A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.

Bander azt javasolja, kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát.

A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk.

A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal. Az előpácolt húsokban kevesebb HCA vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.

Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között. Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA és PAH vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre.

A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.

hvg360 Földes Márton 2025. február. 19. 06:30

Trumpnak terve, Európának ereje és bátorsága nincs az ukrajnai békéhez

A Trump-tornádó elérte Európát, és jelentős károkat okozott az uniós berendezésben. Erről a kontinens országai is tehetnek, mert oly mélyre züllesztették katonai képességeiket, hogy bénultan nézhetik, ahogy az Egyesült Államok fejük felett átnyúlva, a megtámadott Ukrajnát kikerülve közvetlenül Oroszországgal egyeztet a békéről.