A Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria teraszán libaságok történtek. Asszisztált ehhez a sajtó, és néhány gourmetnek kikiáltott celeb, akiket majd viszontláthatunk a közelgő, június eleji Budavári Libamájfesztiválon.
Az egybegyűlteket Borbás Marcsi, a nemzet gasztroangyala avatta be a szervezés részleteibe, adott tanácsokat az értő libamájevéshez, a hozzávaló iváshoz. Beszélt azokról, akik kiválasztattak a megtisztelő feladatra, hogy ugyanazon alapanyagokból, fűszerekből megálmodják a budavári libamájas tételeket. Rúzsa Magdi, Rákóczi Feri és Demcsák Zsuzsa, úgyis, mint „a magyar sztárvilág közismert gourmetei” pedig ugrásra készen várták, hogy példát mutassanak a kóstolásban.
Volt mit ízlelgetni. A kötelező elemek (libamáj, hántolt árpa, gyömbér, kakukkfű, zöldségek) finom hideg-meleg, füstölt, főtt várbeli koszttá változtak a pesti Almárium bisztró, a NU, a Kővári Grill, a szegedi Bistorant, a veresegyházi Katlan Tóni Malom vendéglője konyháján. Az érdi Pataki cukrászda libamájas tokaji aszús fagylalttal, a Csokoládia manufaktúra pedig libatöpörtyűs fekete csokoládéval is képes volt előrukkolni. Hogy pontosan mit is főztek ki a séfek, azt tessék majd június 1-3. között a Budai Várban tesztelni.
Annyit azért elárulunk, hogy a Budavári Libamájfesztivál hivatalos ételének Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott fogást választották a felkent ítészek. Ez nem más, mint libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral, házi kenyérrel.
A legutóbbi kenyeres pajtások, azaz a pékek fesztiválja után most a libások is beveszik a Budai Várat, és ennek nem más célja van, mint a hazai libamáj népszerűsítése és fogyasztásának ösztönzése.
A vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója, Pap Krisztián szerint: „A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot.”
A fesztivál díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok a libamájhoz illő borokkal érkeznek. S természetesen nem maradhatnak el a Kézműves Magyar Ízek termelői sem a szokásos lekvárokkal, mézekkel, sajtokkal és egyebekkel. A szervezők koncertekkel, táncbemutatókkal, hagyományőrző játékokkal és gyerekprogramokkal is várják a közönséget.
A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 Ft vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában.
A fesztiválról további információt a www.libamajfesztival.hu vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon talál.