A nyuszikás vicc lassan már az újszülötteknek sem új, és azok is elfogadják, hogy igenis létezik répatorta, akik zöldséget a desszertes tányéron el nem képzeltek volna soha. Pláne répát egy süteményben. Sőt, répát sehogy.
A répatorta eredetileg svájci találmány, de bámulatos átváltozásokra lett képes, lévén számos variációja szerte e világban. Az elsőségért egyébként tányérra menő csaták folytak, a csatornán túl az angolok, a tengerentúl meg az amerikaiak vallották csak és kizárólag magukénak a répatorta feltalálását. Annyi biztos, ez esetben nem hungarikumról van szó, hiába is erőszakoskodnánk akárhány harmados többséggel.
A répatorta annak ellenére, hogy sokan nevének hallatán inkább desszert nélkül maradnának, mintsem zöldséges sütit küldjenek le a torkukon, igazi finomság. Erre még Woody Allen is megesküdött, egyenesen azt mondta: ,,a répatorta életérzés”. Bár joggal gondolhatjuk, hogy a nyuszi mellett Woody Allen is sokat poénkodik, ez esetben komoly igazságot rejt a megállapítása, mert a répatortának szinte annyi variációja lehetséges, ahány fajta életérzés eluralkodhat rajtunk. Fontos megjegyezni, hogy nem egy répa ízű ételről van szó – a répa csupán a tészta édességét adja. Ennyi elmélkedés után lépjünk a tettek mezejére, és nézzük, hogyan készíthetünk igazán finom répatortát. Alapjában véve kevert – azaz igazán egyszerű – tésztáról van szó.
Tippek, fortélyok
Vannak receptek, amelyek nem is grammoznak, dekáznak, hanem bögrés mércével mérik ki a hozzávalókat. Ha ilyenre akadunk, akkor a reszelt répát lazán adagolva mérjük ki, ne tömörítsük, ne nyomkodjuk össze. A jó répatorta tésztája sohasem száraz. Válasszunk a tortához igazán édes és lédús fajtát, akkor a szaftos, puha tészta másnap, harmadnap is finom lesz, nem szárad ki. Ha mégsem sikerült igazán lédús sárgarépát beszerezni, akkor egy kevés narancs- vagy répalével, esetleg egy evőkanál tejföllel lazítsuk a tésztát.
A répát reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn, így nem engedi ki a levét, és a tészta kis narancssárga pöttyös mintázatot is kap. Nem kell aggódni, a durvára reszelt sárgarépa teljesen megpuhul a sütés során. Lehetőség szerint barnacukrot használjunk – ettől a tészta enyhén karamelles, malátás ízt kap. A répatortához a fűszerek közül nagyszerűen illik a szerecsendió, a kardamom, a gyömbér, a fahéj, a vanília. Bónusz a reszelt narancshéj. A tészta gazdagabbá, ízesebbé tehető kevés őrölt mandulával, dióval, mogyoróval, mazsolával, apróra tört csoki darabkákkal, kókuszreszelékkel.
A torta bevonata lehet ízlés szerint marcipánból, fondantból, csokimázból, citromkrémből, krémsajtból, de kétségtelenül az egyik legfinomabb a tejszínhabos-mascarponés változat. A tetejét díszíthetjük csokireszelékkel, marcipánból formázott répával. Húsvétkor persze marcipán nyuszival, tojással is. Kezdő háziasszony is bátran belefoghat, egészen biztosan nagyon finom és kiadós tortával lepheti meg édesszájú családtagjait, vendégeit, és a húsvéti nyuszit is.
Répatorta alaptészta
Keverjük össze külön-külön a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsük össze a kettőt és fakanállal jó alaposan elegyítsük el. Béleljünk ki egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral, vagy kenjük ki vékonyan vajjal, és öntsük bele a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát – ha már nem ragad a tészta a tűre, akkor kész. Mielőtt kiszedjük a formából, hagyjuk legalább 15-20 percet hűlni.
20 dkg megtisztított, lédús sárgarépa, almareszelőn lereszelve
15 dkg barnacukor
10 dkg őrölt mandula (helyettesíthető dióval, mogyoróval is)
2 egész tojás
20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is, de akkor csak 17 dkg)
1 narancs reszelt héja
egy kávéskanál szódabikarbóna
egy-egy csipet őrölt fahéj, gyömbér és frissen reszelt szerecsendió
Alaposan keverjük össze egy tálban a fenti hozzávalókat. A tortalapot vágjuk félbe, vékonyan kenjük be krémmel. A többi krémmel pedig vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Készíthetjük úgy is, hogy nem vágjuk ketté a tortalapot, hanem a tészta tetejére halmozunk egy vastagabb réteget a krémből, és az oldalát is bevonjuk.
Mascarponés krém
25 dkg mascarpone (lehet ricotta is)
250 ml habtejszín, kemény habbá verve
egy evőkanál porcukor
egy teáskanál vaníliaesszencia
Krémsajtos-vajas krém
8 dkg puha vaj
8 dkg krémsajt (Philadelphia)
10 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia
5 dkg reszelt csokoládé
A hozzávalókat keverjük simává és tetszés szerint töltsük meg, vagy vonjuk be vele a répatortát. A tetejét szórjuk meg reszelt csokoládéval.