2012. március. 29. 07:21 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. március. 29. 09:11 Gasztro

Orbán Brahma isten fiát idézi: levelet kapott Széll Tamás a kormányfőtől

Orbán Viktor levélben gratulált a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének, Széll Tamásnak, aki a Brüsszelben tartott Bocuse d'Or európai szakácsversenyen kilencedik helyezettként szerzett jogot a lyoni globális döntőben való részvételre. A brüsszeli versenyről az első tizenkét helyezett jutott tovább.

"'Aki önmagának főz, és egyedül eszik, az bűnt követ el' – mondta a mitikus indiai bölcs, Brahma isten fia, Manu, az ókori hagyományban a vízözön utáni ember ősatyja – 'az nem eszik, hanem az ételek éppen azt eszik meg, az nem az étkeket emészti meg, hanem az ételek őt emésztik el'" – írja Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló levelében, melyet a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének, Széll Tamásnak küldött. A március 27-i keltezésű levél felkerült a Magyar Gasztronómiai Egyesület Facebook-oldalára.

A séf a Brüsszelben tartott Bocuse d'Or európai szakácsversenyen kilencedik helyezettként szerzett jogot a lyoni világdöntőben való részvételre, amire a brüsszeli verseny első tizenkét helyezettjének lesz lehetősége.

"Valóban, a táplálkozás a régi idők embere számára a legjelentősebb kultuszok közé tartozott. Egy rangos nemzetközi gasztronómiai megmérettetés is a kultusz része, jóval több, mint egy egyszerű verseny. Mint ahogyan Önöknek is küldetése van: egy olyan kultúra terjesztése, amely véget kíván vetni a habzsolás, a bekebelezés, az önzés korszakának, hogy ne az ételek – bármit is értünk ez alatt – emésszenek fel bennünket" – olvasható a séfhez és a magyar csapathoz írott kormányfői levélben.

Orbán Viktor gratulál a versenyen elért teljesítményhez, sok sikert kíván a 2013-as lyoni döntőhöz és a "misszióhoz, amit a gasztronómiai kultúra területén hazánkban végeznek".

A legnagyobb szakmai hírnévnek örvendő Bocuse d'Or névadója Paul Bocuse lyoni mesterszakács. A versengést 1987-ben rendezték meg először, a jövő január végén esedékes világdöntő színhelye mindig Lyon, a kulinária – sokak szerint – globális fővárosa. A kétévenkénti lyoni csúcson az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt.