2012. március. 13. 19:49 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. március. 13. 20:49 Gasztro

Állami kitüntetést kapott a pálinkafőző-mester

Vértes Tibor (46) főzőmester kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vett át március 13-án Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. Vértes az egyik alapító-tulajdonosa az idén 10 éves és a legrangosabb díjakkal elismert Agárdi Pálinkafőzdének.

Pálinkafőző-mesterként Magyarországon elsőként Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa kapott állami kitüntetést kiemelkedő teljesítménye elismeréseként. Az érdemkeresztet a minőségi pálinka magyar gasztronómiai kultúrában elfoglalt helyének erősítése, a hazai és nemzetközi piacokon történő elismertetése és az agrárium felemelkedése érdekében végzett munkájával érdemelte ki.

A magyar és nemzetközi szakma élvonalába tartozó Vértes Tibor pályájának és elhivatottságának köszönhetően a 2000-es évek elején, a közönség számára új tartalommal kezdte elfogadtatni a minőségi pálinka készítését és fogyasztási kultúráját. „A főzdénkben készülő pálinkák iránti kereslet, valamint hazai és külföldi sikereink megerősítettek hitemben, hogy jó úton járok, hiszen a pálinka megítélése, valós értéke nagymértékben nőtt és továbbra is felfelé ível. Megjelent az az értő és igényes közönség, amely a minőség mellett voksol és a szakma is merőben átalakult. Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarország mezőgazdasági és társadalmi vezetői is elismerik munkámat” – mondta a főzőmester a díjátadó ünnepségen.

2002-ben a Magyar Élelmiszerkönyv módosításával a pálinka név használata szigorú feltételekhez kötött termékelőállítást írt elő, ami a magyar gasztronómiai kultúrába szervesen kapcsolódó gyümölcspálinkák minőségének látványos fejlődését indította el.

Vértes Tibor személye és a mellette álló csapat kompromisszumot nem tűrő elhivatottsága garancia lett a minőség megőrzésére, hiszen az általa vezetett műhelyben elengedhetetlen a magas színvonalú technológia és szakértelem, és nem utolsósorban a nagy gondossággal kiválasztott alapanyagok. Vértes Tibor elismerései és az Agárdi Pálinkafőzde eredményei azt mutatják, hogy a pálinkakészítés ma már többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél. Az agárdi pálinka Magyarország megkerülhetetlen, mértékadó márkájává vált, neve a legmagasabb minőségre nyújt garanciát. Ebben legnagyobb része a főzőmesternek volt, hiszen pálinkakészítéskor minden egyes gyümölcsszemet szinte „név szerint” ismer.

Vértes Tibor tíz éve tevékenyen részt vesz a szakemberek képzésében is, a főzde pedig gyakorlati képzést biztosító helyszínné vált. Tevékenységét számos szakmai elismerés is bizonyítja, amelyek közül kiemelkedik a pálinkák és párlatok nemzetközi megméretése, a Destillata, ahol 2009-ben 15 országból több mint 180 részt vevő cég mintegy 1500 termékéből az általa képviselt Agárdi Pálinkafőzdét választották az „Év pálinkafőzdéjévé”, Vértes Tibort pedig az „Év főzőmesterévé”.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.