Sok szó esik mostanság a tudatos vásárlásról, de kevesebb a tudatos főzésről. Pedig nem elég a boltban vagy a piacon okosnak és körültekintőnek lenni, az elkészítés módján, a munka megszervezésén legalább annyi múlik. A jelszó: olcsón, praktikusan, jót.
Kiadós és olcsó hétvégi menünkkel nemcsak pénzt, de időt is megspórolhatunk. És az idő pénz, mint tudjuk. Az alábbi két főre szóló receptekben levő alapanyagok oszthatók, szorozhatók a család létszáma szerint, ami természetesen a költségekre is ugyanilyen arányban igaz. Mi most egy kétfős, kétfogásos szombati és vasárnapi ebédet hozunk ki 1300 forintból. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb háztartásban mindig kamrában levő élelmiszereket – fűszerek, minimális mennyiségű liszt, prézli, a sütéshez használatos olaj – nem számoltuk bele a költségvetésbe, de még ha valami bonyolult módszerrel meg is tudnánk állapítani, mennyi az annyi, biztosan nem rúgna 200 forintnál többre, és akkor még mindig csak 1500-nál tartanánk.
Hozzávalók a kétnapi menühöz
pulyka alsócomb kb 70 deka (600 Ft/kg) – 400 Ft
50 deka csirkemáj (700 Ft/kg) – 300 Ft
5 szál répa (160 Ft/kg) – 100 Ft
5 szál fehérrépa (400 Ft/kg) – 200 Ft
2 vöröshagyma (150 Ft/kg) – 30 Ft
1 csokor petrezselyem – 60 Ft
1 deci tejföl – 40 Ft
2-3 tojás – 30/db
2 bögre rizs – 80 Ft
2 vékony szelet szalonna
1 fokhagyma
babérlevél, só, bors, mustár, ecet, cukor
kevés olaj, prézli, gríz, liszt
levesbetét (ha nem készítünk grízgaluskát, aminek receptjét lásd az Így készül a jó húsleves-nél)
Szombat
Húsleves grízgaluskával
Szalonnával sült csirkemáj zöldséges rizzsel
2 db pulykacombból és a leveszöldségből (plusz 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma és fűszerek ízlés szerint) 1,5 liter víz hozzáadásával körülbelül 1liter levest főzünk. A levét leszűrjük, kihalásszuk a zöldségeket és félretesszük. A rizst előírásosan megfőzzük (gurulósra, nem rizottósan krémesre), és a felébe a főtt répa felét, a gyökérből pedig mindössze 1 szálat kockára aprítva belekeverünk. Konyharuhával lefedve melegen tartjuk. Tálaláskor a petrezselyem felét aprítva rászórjuk. A rizs másik felét eltesszük holnapra.
A csirkemájat beborsozzuk, szalonnába bugyoláljuk és egy fogpiszkálóval átszúrva kevés olajon minden oldalát megsütjük. Ínyencek tűzzenek a darabokra zsályalevelet, s úgy süssék.
Tipp! A levesbe főzzünk szombaton grízgaluskát, vasárnap – a változatosság kedvéért – más otthon levő levesbetétet, de ha marad a májból, májgaluskát is készíthetünk.
Vasárnap
Húsleves tésztával vagy a maradék májból készült galuskával
Pulykacomb vadas mártásban rizsfánkkal
A vasárnapi menünk fele már kész, hiszen a levesbe csak betétet kell főzni, a második fogáshoz pedig a munka java részén túl vagyunk. Ezt kihasználva még gondolkodhatunk valami édességen is, bár a vadas mártás édes-sós ízére nem annyira kívánkozik sütemény, mint például egy jó fűszeres sült hús után.
A mártás a következőképpen készül: kevés olajon megpirítunk 1 csapott evőkanál cukrot, amikor már barnulni kezd, egy fej felaprított vöröshagymát adunk hozzá és üvegesre pároljuk. Akkor beletesszük a tegnapi leveszöldséget babérlevéllel, sóval, őrölt borssal, egy kiskanál mustárral és egy fél pohár vízzel. Ha van otthon borókabogyó, ne hagyjuk ki. 20 perc után halásszuk ki a babérlevelet és a borókabogyót, majd turmixoljuk össze a zöldségeket és ízesítsük borecettel vagy balzsamecettel. Ha nem elég ízes, egy kanál fanyar áfonya- vagy csipkebogyólekvárral feldobhatjuk, már ha van otthon. A kifilézett, lebőrözött pulykacombokat beletesszük a mártásba és fedő alatt pihentetjük őket. A tejfölt csak a tálalás előtt keverjük bele.
A tegnapról maradt rizst liszttel, két tojással, petrezselyemmel és ízlés szerinti fűszerekkel sűrű masszává keverjük. Vizes kanállal nagy galuskákat formázunk belőlük és zsemlemorzsába forgatjuk. Úgy sütjük ki, mint a krokettet, és úgy is néz ki, de az íze egészen más lesz. Egy kis maradék reszelt sajttal még turbózhatjuk a masszát, ha éppen akad. Olaszéknál ezt az ételt „telefonzsinórnak” csúfolják, mert a rizsbe aprított forró mozzarella úgy nyúlik, mint egykor a vezetékes telefon madzagja.
Tipp! A rizskrokett épp olyan finom édesen, mint sósan. Ha úgy kalkulálunk, és még sütés előtt külön vesszük a rizsalapanyagot, a desszert kérdése is megoldódik. Lekvárral majdnem farsangi eledel, ami épp időszerű.