Hétvégétől várja a látogatókat a HUNGEXPO két élelmiszeripari szakkiállítása, a FOODAPEST és az UKBA. Közel 7 ezer négyzetméteren mintegy 200 kiállító részvételével február 5-8. között, vasárnaptól szerdáig tart a program. Az idei a második alkalom, hogy együtt kerül sor a két élelmiszeripari-gasztronómiai seregszemlére.
A kétévente megrendezett élelmiszeripari kiállítás, a FOODAPEST az idén jubilál, kereken a 20. születésnapját ünnepli. Az UKBA némileg fiatalabb, most 17. alkalommal ad lehetőséget a pék- és cukrász szakemberek bemutatkozására. Ebben az évben közel 200 kiállító részvételével mintegy 7 ezer négyzetméteren zajlanak az események. A kiállítók 21. századi technikákkal és alapanyagokkal, az aktuális trendek szerinti ételekkel,készítményekkel jelennek meg a standokon. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozás nyersanyagaira, és feldolgozási technikáira.
A kiállítások elsősorban a szakmának szólnak, de természetesen nyitottak a fogékony nagyközönség számára is, hiszen a végszót a mindennapokban úgyis a fogyasztók mondják ki. A szakmákat a termelők és gyártók, a nagy élelmiszerláncok üzletkötői, a beszerzés szakemberei, nagykereskedők képviselik.
A kísérő események előadói többek között a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól, az Élelmiszer- feldolgozók Országos Szövetségétől, a Gazdasági Versenyhivataltól és a Magyar Márkaszövetségtől érkeznek. Szót kapnak a hipermarket láncok, a magyar gyártó és export-import cégek képviselői is.
Az UKBA az ilyenkor megrendezett szokásos szakmai versenyeken túl ebben az évben különleges hazai és nemzetközi bemutatókkal is szolgál. Itt lesznek a hajdúböszörményi hagyományőrző asszonyok tradicionális ételeikkel, a soproni réteses asszonyok a süteményeikkel. Felvonulnak a Magyar Pékek Fejedelmi rendjének tagjai, bemutatkozik a Magyar Pékválogatott, standján pékséget üzemeltet a Magyar Pékszövetség. Nyolc szakképző iskola tanulói briósfonó versenyen mérik össze tudásukat. Első ízben kerül sor határon túli részvevőkkel a Nemzet Kenyere versenyre, amelynek fővédnöke dr. Erdős Péter bíboros. Bemutatókat tartanak olasz és német rétes- és szendvicskészítők; a német pékek beavatják a közönséget a híres apfelstrudel (almás rétes) és a lúgos perec készítésének titkaiba.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének égisze alatt február 5-én kerül megrendezésre az UKBA cukrász termékverseny, melynek az „A” pavilon ad helyet. A verseny célja nemcsak a cukrászok képességeinek és teljesítményének felmérése, hanem a hazai cukrászművészet újdonságainak széleskörű, nyilvános bemutatása. Az ipartestület standján látványos bemutatókkal - karamell, csokoládé, grillázs, csomagolási újdonságok, sütemény dizájn - és előadásokkal várják az érdeklődőket.
A FOODAPEST kiállítás egyik kiemelt programja a Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) Díjkiosztó, amelyet az AMC (Agrármarketing Centrum) szervez. Nagy érdeklődésre tarthat számot a FUTURE STORE bemutató. A rendezvény az ”A” pavilon 207/A standján olyan jövőbe mutató, innovatív, trend termékek, szolgáltatások, újdonságok, megoldások sorát vonultatja fel, amelyek már elérhetőek a magyar piacon, és elterjedésük nagyban befolyásolhatja a hatékony értékesítés, a modern kereskedelem alakulását.
A programokról a www.foodpaest.hu, a www.ukba.hu oldalakon részletes információ található.