Gasztro MTI 2011. december. 10. 09:39

Válságszakácskönyv görögöknek

Van élet a bóvli után, csak kevesebb hússal és több lencsével jár. A válságkezelést már most is megérzi a görögök gyomra - ebben segítenek az újra kiadott háborús receptek.

A középiskolai tanár és történész Eleni Nikolaidou 18 hónapon át tanulmányozta az 1941-44-es náci uralom idején megjelent újságok több mint hatezer beszkennelt részletet, hogy recepteket és túlélési tippeket gyűjtsön. A megszállás éveiben az éhező athéni polgárok új módszereket találtak ki az életben maradásra, amelyhez nagy segítséget nyújtottak a fővárosi lapban naponta megjelenő "túlélési útmutatók".

Az idén megjelent Receptek éhínség idejére című könyvből eddig kétezer példány fogyott és már a második kiadását éli. Nikolaidou két évvel ezelőtt találkozott a témával, amikor Görögország háborús gazdaságáról készítette diplomáját.

 "Az emberek olyan módszereket találtak ki, amelyekkel kijátszhatták a gyomrukat: olyan előételeket készítettek, amelyek éppen hogy elvették az étvágyat, és addig rágták a falatot, amíg telítettség érzésük lett" - mondta. Mint hozzátette: "Nem volt cukor, ezért a mazsola húsát használták édesítőnek. A kávézóknak nem volt rendes kávéjuk, ezért csicseriborsóból készített főzetet szolgáltak fel helyette". 

Kevesebbet esznek a görögök

Több évtizednyi túlköltekezés után Görögországnak 2009 végétől kellett szembenézni a költségvetési hiánnyal, amelyet súlyos adókkal és az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége révén igyekezett orvosolni. A KEPKA nevű fogyasztói szervezet szeptemberi felmérése szerint a válság hatására tízből kilenc görög polgárnak jelentősen változtak az élelmiszer vásárlási szokásai: az emberek kevesebbet esznek, visszavettek a hús, és egyéb "extrák" fogyasztásából, és a minőségi élelmiszer márkákról áttértek az olcsóbb megoldásokra.  
 
Annak ellenére, hogy a jelenlegi állapot nem hasonlítható össze a háborús évek megpróbáltatásaival, Nikolaidou szerint a mostani válságban is megjelentek a hirtelen jött szegénység aggasztó jelei. "Most is vannak gyerekek, akik úgy mennek iskolába, hogy alig ettek valamit. A háborús körülmények sokkal szélsőségesebbek voltak, de ma is vannak olyan emberek, akik, ha kinyitják a konyhaszekrényüket, nem találnak mást csak egy csomag lisztet, és a nagy kérdést, hogy 'mit tudok ebből csinálni?'" - mondta.  

Az olcsó, előre gyártott ételek megvásárlása a legnagyobb hiba, amelyet a költségtudatos fogyasztók elkövethetnek - hangsúlyozta F. T. Bletsas, az Anyu főztje című görög televíziós műsor házigazdája. "A legtöbb ember többet költ, mint amennyi szükséges, és még így is helytelenül táplálkozik" - mondta a 31 esztendős séf, aki Nagy-Britanniában folytatott tanulmányai során sajátította el az élelmiszer takarékosság fortélyait és hazatérve ötvözte azokat a mediterrán étrenddel.

Bletsas szerint a "válság-bevásárlólista" alappillérei az olívaolaj, a szardínia, a lencse és a jó minőségű - okosan beosztott - hús. Mint hozzátette: "Soha semmit ne dobj ki: tedd el későbbre, fagyaszd le, süsd meg, hasznosítsd újra, vagy add oda valakinek, akinek nagyobb szüksége van rá!".

hvg360 Tiszai Balázs 2024. december. 02. 15:00

Orosz olajból készült termékek az EU-ban: napokon belül lejárhat a szankció alóli felmentés, piacot veszthet a Mol

Tilos az unión belül orosz olajból finomított áruval kereskedni, kivéve, ha a Mol szlovák leánycége vagy, és Csehországnak adsz el. Ennek a felmentésnek viszont december ötödikén vége, hacsak meg nem hosszabbítják. Mennek már a tárgyalások, de már a felállás sem világos: Szlovákia és a Mol nagyon akarja az újabb egyévnyi mentességet, Csehország viszont hallgat.