Gasztro hvg.hu 2011. december. 02. 16:20

Vida Péter az év bortermelője

Vida Péter kapta az Év Bortermelője 2011 címet. A Magyar Bor Akadémia péntek délben hirdette ki az idei győztes nevét Budapesten. A cím a magyar borászok legrangosabb hazai kitüntetése.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható.

Vida Péter a szekszárdi borvidéken termel, La Vida nevű sorozata számos nemzetközi elismerést besöpört már. Bármennyire is büszke azonban a La Vida díjaira, szívéhez legközelebb mégis a Merlot és az Öregtőkék Kadarkája áll – mondta.

Az 58 éves Vida Péter a Debreceni Agrártudományi Egyetem főiskolai karán diplomázott. Dolgozott üzemgazdászként, és szőlészeti ágazat vezetőként is az Aranyfürt Mezőgazdasági Szövetkezetnél.

1995-ben úgy döntött, hogy megalapítja saját vállalkozását, a Vida Családi Birtokot, ahol három gyermeke is kiveszi részét a munkából. Mindennél fontosabbnak tartja, hogy még sok szép és különleges évjárat szüreténél ott lehessen. Szeretné minél több emberrel megismertetni a borvidéket, borait, és folyamatos törekvése, hogy a legnagyobb harmóniában éljen a természettel.

MTI / Szigetváry Zsolt

A következő tíz évre a meglévő területek folyamatos korszerűsítését, újratelepítését, új dűlők elindítását tervezi. A borbirtok állandó technológiai újítása mellett pedig szeretne magas színvonalú vendéglátást is biztosítani.

Az idei jelölés során a legtöbb szavazatot kapta még: Áts Károly Tokajból, Dúzsi Tamás Szekszárdról, Heimann Zoltán Szekszárdról és Gálné Dignisz Éva a Kiskunságból.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?