Beindult a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafőzdéje: lefolyt az első békési párlat, amelyet távvezérlésről, száz kilométerről készítettek. A negyvenfokos friss szőlőpálinka után bárki megfőzheti otthonról kedvenc párlatát.
Június végén adtunk hírt a V. Békési Szilvapálinka Ünnep alkalmából átadott, közel kétszázmillió forintos beruházással elkészült létesítményről, amely Magyarország legnagyobb pálinkaközpontja lett.
A Békés belvárosában található, négyszintes, kiállitóhelységgel, kézművesbolttal, konferenciateremmel, kóstolótermekkel, 120 literes látványfőzdével ellátott Pálinka Centrumban ezen a héten beindult az átadáskor már beharangozott internetes pálinkafőzés. Az első főzet cabernet franc szőlőből készült pálinka lett. Mostantól egy weboldalon keresztül működtethető vezérlőpult segítségével bárki betöltheti otthonról a cefréjét, beállíthatja a főzés hőfokát és megfőzheti a saját ízlése szerinti pálinkáját. Ráadásul erre a programra még a barátait is meghívhatja a legnépszerűbb közösségi portálon. Békési Zoltán tulajdonos, elmondta, hogy a Centrum összes szolgáltatása megnyílik az év végére, köztük a pálinkatrezor, ahol akár hosszú időn keresztül érlelhető és pihentethető a párlat.
A centrumban egyébként 200 féle párlatot, köztük, díjnyertes különlegességeket és persze az eredetvédett békési szilvapálinkát lehet szakavatott vezetés mellett kóstolni. Amíg a felnőttek kóstolótúrán vesznek részt, addig a gyerekeket külön játszószoba várja a komplexumban. A Békési pálinkafőzde 1984-ban kezdte meg működését, ahol 1988-től egy gőzmozdony „segítségével” főzték a pálinkát. Az üzem aztán kinőtte a kis mozdony teljesítőképességét, azóta pálinka- és vasúttörténeti múzeumként működik, amely az új létesítménytől ötpercnyire várja a látogatókat.