Gasztro -gy- 2011. november. 11. 21:01

A hét receptje: desszert, amit a törökök imádnak

Ezidőtájt már nemcsak valami könnyű ebédre vágynak a népek. Nehéz megúszni egy hétvégét desszert nélkül. Viszont lassan nyakunkon a karácsonyi előkészület, amikor nonstop süthetünk. Akkor most csak keverjünk. Pudingot.

Persze ne a zacskóból, adjuk meg a módját. Ezúttal nem a jól bevált vanília-csokoládé duót választottuk, hanem a mandulát. Csakhogy bebizonyítsuk, a rágcsálásnál és a süteményeken való pipiskedésnél többre is érdemes különösebb macera nélkül. A házi mandulapudingot könnyű elkészíteni, és tetszés-ízlés szerint kanalazhatunk mellé gyümölcsbefőttet, nyomhatunk rá tejszínhabrózsákat. De bárhogy legyen, mindenképpen csurgassunk rá karamellt, mert ez koronázza meg szerény művünket.

Hozzávalók (4 személyre)

6 dl tej
12 dkg mandula
3 dkg rizsliszt
12 dkg cukor+ 1 evőkanál a karamellasziruphoz

A mandulát leforrázzuk, s hogy kiheverje ezt a sokkot, mindjárt le is öblítjük hideg vízzel. Így magunkat is kíméljük, mert könnyedén megszabadíthatjuk a barna héjától, nem kell vele küzdeni (persze az még könnyebb, ha eleve pucolt, fehér mandulát veszünk, viszont drágább is). Négy mandulaszemet félreteszünk. A többit mélyebb tálba rakjuk, és összekeverjük 2 evőkanál tejjel. Fogjuk egyik kedvenc, sokat foglalkoztatott konyhai kisegítőnket, a botmixert, és egy gombnyomással rávesszük, hogy tegye a dolgát. Addig abba sem hagyhatja, amíg nem lesz nekünk mandulakrémünk. Ez már egy tortakrémnek jó is lenne, csakhogy mi pudingot akarunk. Úgy hogy a rizslisztet kevés meleg tejjel összedolgozzuk, míg a még mindig megmaradt nagyobb rész tejünket a cukorral összeforraljuk. Ez utóbbiba beleöntjük a rizslisztes keveréket és szépen belekanalazzuk a mandulakrémet. Állandó kevergetés közben, lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük, illetve addig, míg besűrűsödik.

A kész, meleg pudingot négy tálkába osztjuk, és még nem hagyjuk, hogy szeretteink nekiessenek. Egyrészt, hogy ne égessék össze a szájukat, másrészt még van dolgunk:karamellizálnunk kell a gyönyör kiteljesedéséhez. Míg hűl a puding, serpenyőben megolvasztunk egy kanál cukrot. Amikor már karamellizálodik – és sikerült nem leégetnünk –, beledobjuk a félretett négy szem mandulát. S addig forgatjuk, amíg egyenletesen bevonja őket a karamell. Kibűvészkedjük, sütőpapírra tesszük, hagyjuk picit száradni, hogy aztán a kiadagolt pudingra ültessük. A maradék karamellt pedig szépen körkörösen, hálósan, ahogy művészi hajlamaink ösztökélnek, szintén rácsurgatjuk a pudingra.

Frappáns fordulat, ha egy-egy levél illatos, friss bazsalikommal díszítjük, bár a mentától sem sértődik meg. Ezt a desszertet a törökök szinte kultikus áhítattal kanalazzák, hogy miért azt megtudhatjuk a Török konyha lépésről lépésre című könyvből (HVG Kiadó, 2011.)

www.izek.hvg.hu