Gasztro T. S. 2011. szeptember. 27. 10:35

Virsli helyett csúcskaját kapnak a véradók

Milyen dolog az már, hogy egy véradásra a világ legjobb szakácsai sütnek-főznek? Ez is csak az őrült katalánoknál fordulhat elő. Lehet, hogy nálunk is többen jelentkeznének önkéntes véradónak, ha szalámis zsömle vagy virsli helyett csúcskaját kapnának?

A legnagyobb katalán szakácsok is közreműködnek egy véradó kampányban: az önkéntes véradást saját főztjükkel segítenek népszerűsíteni, ösztönözni.  Szeptember 7-én kezdődött és október 5-ig tart a Katalán Kormány Egészségügyi Minisztériuma, illetve a Vérbank által indított akció. Az először tavaly meghirdetett esemény, a Tinc sang de Sibarita szakít a korábbi hagyományokkal, nemcsak az emberek segítőkészségére apellál, de adni  is szeretne nekik. Méghozzá kulináris élményt.

A kezdeményezéshez csatlakoztak Katalónia legkiválóbb szakácsai. Véget vetve az ilyenkor szokásos,nálunk is jól ismert szendvicses, üdítőitalos „hála” ellátásnak, vállalták a véradók menüjének összeállítását és elkészítését. Szeptember 20-21-én a neves mesterséf, Joan Roca és fivérei, Jordi és Josep vendégelték meg a véradókat. A testvérek együtt viszik a három Michelin-csillagos gironai éttermet és borozót, a Celler de Can Rocát. Vendéglőjük az idén a világ második legjobbja lett a brit Restaurant Magazine irányadó besorolása szerint.

Menü a véradóknak. Az El Bulliból
btv.ca

A Roca fivérekhez további jeles mesterséfek csatlakoztak Barcelonából: Ada Parellada (Semproniana, Pla dels Angels, Petra), Fermí Puig (Murmuri), Artur Martínez (Capritx), Carlos Gaig (Restaurante Gaig) és Cambrilsból Diego Campos (Rincón de Diego). Október 5-én a véradási akciósorozat záróakkordjaként a legnevesebb katalán szakácsfenomén, Ferran Adrià szervírozza a menüt.

Még nem ismert, hogy mit kínál az idén, viszont az érdekesség kedvéért megemlítjük, mit adott tavaly szendvics helyett a véradóknak: frissen facsart narancslét, burgonya tortillát, joghurtgolyós tortát, pattogatottkukorica-felhőt (spanyol neve nube de palomitas), ami a következő alapanyagokból készül: pattogatni való kukorica, kukoricaméz, vaj, cukor, só.

Szóval, nem is olyan nagyon messze tőlünk, a csúcson is tudják, hogy lehet megtölteni tartalommal a "segíts, hogy segíthessünk" szlogent.