Gasztro T. S. 2011. szeptember. 27. 10:35

Virsli helyett csúcskaját kapnak a véradók

Milyen dolog az már, hogy egy véradásra a világ legjobb szakácsai sütnek-főznek? Ez is csak az őrült katalánoknál fordulhat elő. Lehet, hogy nálunk is többen jelentkeznének önkéntes véradónak, ha szalámis zsömle vagy virsli helyett csúcskaját kapnának?

A legnagyobb katalán szakácsok is közreműködnek egy véradó kampányban: az önkéntes véradást saját főztjükkel segítenek népszerűsíteni, ösztönözni.  Szeptember 7-én kezdődött és október 5-ig tart a Katalán Kormány Egészségügyi Minisztériuma, illetve a Vérbank által indított akció. Az először tavaly meghirdetett esemény, a Tinc sang de Sibarita szakít a korábbi hagyományokkal, nemcsak az emberek segítőkészségére apellál, de adni  is szeretne nekik. Méghozzá kulináris élményt.

A kezdeményezéshez csatlakoztak Katalónia legkiválóbb szakácsai. Véget vetve az ilyenkor szokásos,nálunk is jól ismert szendvicses, üdítőitalos „hála” ellátásnak, vállalták a véradók menüjének összeállítását és elkészítését. Szeptember 20-21-én a neves mesterséf, Joan Roca és fivérei, Jordi és Josep vendégelték meg a véradókat. A testvérek együtt viszik a három Michelin-csillagos gironai éttermet és borozót, a Celler de Can Rocát. Vendéglőjük az idén a világ második legjobbja lett a brit Restaurant Magazine irányadó besorolása szerint.

Menü a véradóknak. Az El Bulliból
btv.ca

A Roca fivérekhez további jeles mesterséfek csatlakoztak Barcelonából: Ada Parellada (Semproniana, Pla dels Angels, Petra), Fermí Puig (Murmuri), Artur Martínez (Capritx), Carlos Gaig (Restaurante Gaig) és Cambrilsból Diego Campos (Rincón de Diego). Október 5-én a véradási akciósorozat záróakkordjaként a legnevesebb katalán szakácsfenomén, Ferran Adrià szervírozza a menüt.

Még nem ismert, hogy mit kínál az idén, viszont az érdekesség kedvéért megemlítjük, mit adott tavaly szendvics helyett a véradóknak: frissen facsart narancslét, burgonya tortillát, joghurtgolyós tortát, pattogatottkukorica-felhőt (spanyol neve nube de palomitas), ami a következő alapanyagokból készül: pattogatni való kukorica, kukoricaméz, vaj, cukor, só.

Szóval, nem is olyan nagyon messze tőlünk, a csúcson is tudják, hogy lehet megtölteni tartalommal a "segíts, hogy segíthessünk" szlogent.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.