Gasztro hvg.hu 2011. szeptember. 20. 16:20

Szilvapálinkával készült ételek

A IX. Kezes-Lábos fesztiválra szeptember 24-25-én kerül sor, ahol a hagyományok szerint kézműves, természetes alapanyagokból készült ízes termékkel találkozhatnak a látogatók. Kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményből, pékáruból, és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is.

Az etyeki fesztiválok évről évre hoznak valamilyen különlegességet is, így idén először, a bor mellett főszerepet kap a pálinka. A gasztronómiai élmények mellett igényes szórakoztató programokról is gondoskodnak a szervezők,és a gyerekekről sem feledkeznek meg. Lesznek népi játékok, versenyek és számos színpadi program. Ismét megrendezik a Fesztiválnyitó Lábos-felvonulást és a mindig nagy sikerű főzőversenyt Szőke Andrással.

Horváth Szabolcs

Szombaton 11-től a Kálvária udvarban Interaktív főzés a Magyar Konyhával: hogyan készült a Krúdy-féle hamisítatlan kakaspörkölt, és milyen kakaspörkölt rotyog a bográcsban? Megtudhatják, ha megkóstolják. A receptet is elárulja Bíró Lajos séf (Bock bisztró) és Vinkó József főszerkesztő. A Kecskegödörben pedig 11:20-kor kezdődik a főzőverseny Szőke Andrással. Békés, Fejér, Nógrád, Tolna, Somogy megye pálinkáihoz komponált tájjellegű sertéshúsételek főzése a feladat. A zenei aláfestést a Pátria zenekar adja. Délután 14:00 órakor Takács Lajos, az Olimpia séf-tulajdonosa négy féle Márkházi szilvapálinkával készült ételeiből kóstoltat.
Ha valaki lemarad a szombati interaktív főzésről, vagy a kakaspörköltnek már csak hűlt helyét találná, vasárnap ugyanott, ugyanabban az időben rárajtolhat. Akárcsak a főzőversenyre.

Az Újhegyen pedig mindkét napon bor és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket Mészáros Gabriella (Borkollégium) szakavatott kalauzolásával. Egyebek mellett lesz etyeki sonka és sajt tokaji borokkal, mustkóstoló és salátakreációk gyerekeknek.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?