Gasztro hvg.hu 2011. szeptember. 08. 17:50

Mi az a bécsi Gemischter Satz?

A korai virágzás és a kedvező időjárás miatt Bécsben már a napokban megkezdődött a szüret. A szomszédos borászok mind minőség, mind mennyiség tekintetében jó évjáratra számítanak.

Bécs talán az egyetlen olyan főváros, amely egyúttal egy önálló borrégió központja is. A város határain belül 700 hektáron folyik a szőlőművelés. Az ültetvényeken a napokban kezdődött meg a szüret.

„A szőlő nagyon szép, a vegetációs időszakban viszonylag sok volt az eső, ami különösen jó hatással volt a fürtök fejlődésére” – nyilatkozta az idei szüret kezdetekor Gerhard Lobner borász. A virágzás, a cukortartalom és a verőfényes napsütés alapján a többi szőlősgazda is bizakodó. „Bízom benne, hogy az idei szüret az előző évekhez képest mennyiségben is sokkal jobb lesz” – erősítette meg Rainer Christ szőlősgazda egy interjúban. A jó évjárat igencsak ráfért már a bécsi borászokra, hisz az utóbbi két év termése nem volt kiemelkedőnek nevezhető.

Copyrights: Kullmann

A 2010-es mindössze 1,74 millió hektoliterhez képest idén körülbelül 2,4 millió hektoliter borral számolnak. Ez majd egy harmaddal több mint tavaly. Körülbelül 1,7 millió hektoliter fehér- és 0,7 hektoliter vörösbor illetve rosé készül majd. A jó termés az árakat is stabilan tarthatja majd, nem várhatóak olyan áremelkedések, mint a 2010-es szüretet követően.

A bécsi borosgazdák örömére idén szigorú szabályokkal rögzítették a Wiener Gemischter Satz, Bécs speciális borfajtájának készítését. „Szerettünk volna egy pontos definíciót a Wiener Satz összetételére, nehogy valaki kísértésbe essen és bármilyen más összetételt is Gemischter Satz-nak hívjon” – magyarázza Thomas Podsednik, Bécs Város Cobenzl szőlészetének vezetője. Ezért a megnevezésre 2011-ben szigorú márkavédelmi kritériumokat vezettek be. E szerint a valódi Wiener Gemischter Satz legalább három fajtából készül – általában tramini, ottonel muskotály, fehér burgundi vagy müller-thurgaut –, ezek közül a főfajta legfeljebb 50 százalékot tehet ki, a harmadik legfontosabbnak pedig legalább 10 százalékban képviseltetnie kell magát. Minden fajtának egy szőlőhegyen kell teremnie és együtt kell őket szüretelni.