Gasztro MTI 2011. szeptember. 01. 15:21

Az egri borvidékre került az idei Év Pincészete díj

Az Egri borvidékhez tartozó Noszvajon működő Thummerer Pincészet lett a 2011-es év pincészete. Az erről szóló elismerést csütörtökön Noszvajon vette át Thummerer Vilmos.

A díjat a Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Szőlő és Bortermelők Szövetsége által delegált 85 szakember szavazata alapján ítélik oda évről-évre egy-egy pincészetnek, az idén immár 10. alkalommal. Horváth Csaba, a HNT főtitkára, aki 22 borvidék, mintegy 70 ezer borásza nevében gratulált Thummerer Vilmosnak a díj átadásakor elmondta: a pincészet tevékenységét mindig is az igényesség és a minőség jellemezte. Ugyanakkor annak nyomán, hogy saját területén termeli meg a szőlőt, egy komplex, a teljes vertikumot átfogó vállalkozás, hiszen a termeléstől, a borászaton át a vendéglátásig terjed a tevékenysége.

Eger környéke
Kovács István

Thummerer Vilmos, a pincészet alapítója elmondta, hogy 1984 óta foglalkozik magánvállalkozóként szőlőtermesztéssel és 1992-ben vásárolta meg a pincészetnek helyet adó telephelyet és pincéket. Elsőként egy 7 hektáros területen kezdte meg a gazdálkodást és ma már közel 100 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik. Valamennyi ültetvényt ő maga telepítette. A vállalkozás évente mintegy 350 ezer palack bor értékesítése mellett több mint 300 millió forintos árbevételt termel.

Termékeik között megtalálhatóak a nettó 400 forintos, napi fogyasztásra szánt borok, de olyan több ezer forintos csúcsborok is, amelyek a világon bárhol bátran bemutathatóak. Folyamatosan nagy borkészleteket tárolnak, így egy rossz év esetén is ki tudják szolgálni vevőiket - mondta Thummerer Vilmos, aki 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet is.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?