Jamie Oliver annyira népszerű Nagy-Britanniában, hogy a nemes egyszerűséggel, Jamie címmel megjelenő havi magazinja napok alatt elfogy az újságosstandokon. A legutóbbi számot teljes egészében a kerti grillezésnek szentelte a sztárszakács, különös tekintettel a halakra. Nagy kedvence a pisztráng. Mi is kipróbáltuk.
Persze mivel is kezdhetné Jamie, mint azzal a praktikus tanáccsal, hogy a legegyszerűbb és legnagyszerűbb, ha mi magunk fogjuk a halat. Aztán a vízparton mindjárt rakjunk is tüzet. Remek vacsorát készíthetünk, amihez szinte semmilyen eszköz nem kell, elég a tábortűz fölé helyezett rács és néhány egyszerű hozzávaló. Jamie persze nem az egyszerű receptjeiről híres, legfeljebb úgy tesz, mintha mindenki könnyedén elkészíthetné őket. A pisztrángokhoz - amit vegyünk csak meg nyugodtan a csarnokban - nem árt egy kisebb fűszerarzenált beszerezni, a tábortűz helyett pedig izzítsuk be a kerti grillt.
Pisztráng újságpapírban
Jamie szerint a legjobb a halat vizes újságpapírban sütni, mert így a hús nem szárad ki, és a hal bőre sem ég meg. A papírcsomag ráadásul csapdába ejti a gőzt, amelyben hamar megpárolódik a hal. Extra Jamie-tipp, hogy ha otthon a kerti grillen bűvészkedünk, az újságpapír és a hal közé tegyünk sütőpapírt, mert a csomag így a sütés végéig egyben marad, és a hal könnyebben forgatható (ahogy a sima újságpapír leég róla és az ízesítő fűszerek kihullhatnak belőle). Emellett a szaft is a csomagban marad, amivel tálaláskor meglocsolhatjuk még a halunkat.
Hozzávalók:
2 tisztított, kibelezett pisztráng
egy csokor koriander
2 ázsiai (thai) citromfű szára hosszában felszeletelve, (a kemény külső leveleket távolítsuk el)
6 kaffirlevél (ki is hagyható,de az Ázsia boltokban, gourmet delikateszekben beszerezhetjük, akárcsak a thai citromfüvet, ami újabban már szupermarketekben is előfordul)
4 gerezd fokhagyma
hüvelyknyi gyömbér, vékonyra felszeletelve
1 piros csili vagy egyéb erős paprika, kimagozva, felszeletelve
4 zöld citrom felkarikázva (egyet vágjunk gerezdekre a felszolgáláshoz)
olívaolaj
néhány újságpapír, minél nagyobb, annál jobb (nem színes magazin, vagy fényezett oldalak)
sütőpapír
spárga
Melegítsük elő a kerti sütőt, amíg a szén fehéredni nem kezd, mossuk meg a halat kívül-belül és szárítsuk meg papírtörlővel. Csipegessük le a korianderről a leveleit (ezeket tegyük el a tálaláshoz), és a szárait törjük össze egy mozsárban a citromfűszárakkal, a kaffirlevelekkel, a fokhagymával, a csilivel és a gyömbérrel együtt. Törjük meg egy kicsit ezt a keveréket a mozsártörővel, hogy kiengedjék a fűszerek az aromájukat és elkeveredjenek az ízek egymással. Terítsük ki az újságpapírt az asztalra (és a sütőpapírt is) tegyünk a közepére néhány zöldcitrom-karikát, fektessük rá a halat, kenjük a hal belsejébe a mozsárban levő fűszermixet, sózzuk meg, locsoljunk rá egy kis olívaolajt, illetve tegyünk néhány citromkarikát a belsejébe is. Tekerjük a halakat a papírba külön-külön, jó szorosan, majd a hosszúkás csomagot kössük össze spárgával. Ezután dobjuk a csomagokat egy vödör hideg vízbe, hogy jól átnedvesedjenek. Ne hagyjuk a vízben a halakat 5 percnél tovább, mert kiázik az ízük! Tegyük a rácsra a nedves csomagokat és süssük 30 percig, sűrűn forgatva. A papír szépen lassan leég majd a halról, de ne aggódjunk emiatt, mert addigra a hal is elkészül. Végül pedig a tálaláshoz vegyük ki a halat a papírból, tegyük tányérra, locsoljuk meg a szaftjával, ha maradt. Tegyük mellé a félretett zöldcitrom-gerezdeket, szórjuk meg a korianderlevéllel.
A mi tippünk: Ha nem kapunk friss thai citromfüvet, nyugodtan helyettesíthetjük szárított, morzsolt citromfűvel (a Kotányi fűszercsalád terméke, minden szupermarketben kapható). Felhasználás előtt pár percre áztassuk kevés vízbe, így tökéletesen érvényesülnek az aromái.
Ken nagyapó ropogós, petrezselymes, citromos pisztrángja
Jamie ezt a receptet a nagypapájától tanulta, akivel sokat horgásztak együtt. Szakácsunk szerint a hal élvezetének a lényege, hogy ne féljünk a szálkáktól.
Hozzávalók
2 db kb. 30 dekás tisztított és kibelezett egész pisztráng
olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
egy nagy csokor friss petrezselyem levelei, néhány nagyobb levél apróra vágva
3 citrom (1 szeletelt, 1 héja lereszelve, 1 pedig félbe vágva )
néhány teáskanál vaj
Gyújtsuk be a kerti grillt, és várjuk meg, amíg a parázs már csak fehéren izzik. Irdaljuk be a pisztrángok oldalait egy éles késsel (minden oldalt körülbelül tízszer) fél centi mélyen. Dörzsöljük be a halakat olívaolajjal, sóval és borssal, tömjük a belsejükbe a citromkarikákat és a petrezselymet, majd tegyük a grillrácsra. Helyezzünk egy lapos, peremes tepsit vagy behajlított alufóliát alá, hogy felfogja a lecsöpögött levet. Tegyük ebbe a citromfeleket, hogy az is grilleződjön a lecsöpögött szaftban. Kanalazzuk a vajat a pisztrángra és szórjuk rá a reszelt citromhéjat is. Süssük mind a két oldalon körülbelül 6 percig. Amikor megfordítottuk a halat, a másik oldalára is tegyünk vajat és reszelt citromhéjat, majd ha kész van, a tálcán sült citrom levét is facsarjuk rá.
A mi tippünk: Kipróbáltuk ezt a receptet, és az intenzív petrezselymes íz ellenállhatatlan volt, viszont 6 helyett 10 percig sütöttük a halakat. Köretként pedig feta sajtos zöldsalátát kínáltunk, amire ráfacsartuk annak a maradék citromnak a levét, aminek csak a reszelt héja került a halra.