Ha nyár, akkor limonádé. Sokan gondolhatják, hogy ilyen egyszerű italra nem érdemes szót vesztegetni, de nagyon nem így van.
Kétségtelen, hogy a limonádéhoz nem kell különösebb fakszni, még akkor sem, ha a menő vendéglátóhelyeken a mostanában oly divatos, előkelő Virgin Mojito nevet viseli. Kell hozzá viszont rendes szóda (ásványvíz), más nézetek szerint csak sima, de jól lehűtött víz, friss citrom és cukor. Csak ennyi? Nem. Most megmutatjuk. Fejlesszük tovább az alaplimonádét, mert nagyon megéri. A fűszernövények és a kávé (!) kiválóan egészítik ki a limonádé fanyar ízét, pár perc alatt igazi kulináris élményhez juthatunk.
Bazsalikomos limonádé
Hozzávalók egy pohár elkészítéséhez
2 evőkanál +1 teáskanál nádcukor
2 evőkanál víz
1 citrom leve
10 levél friss bazsalikom
jég
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
citromszeletek a díszítéshez
2 evőkanál nádcukorból 2 evőkanál vízzel készítsünk cukorszirupot, úgy, hogy a vizet forraljuk fel a nádcukorral, míg a cukor felolvad, majd hagyjuk hűlni. Egy nagyobb pohárba szórjunk bele egy teáskanál nádcukrot, és adjuk hozzá a megmosott bazsalikomleveleket. Kis fakanál segítségével nyomkodjuk alaposan össze, hogy a bazsalikomból felszabaduljanak az aromák. Adjuk hozzá a citrom levét, a cukorszirupból 2-3 evőkanálnyit ízlés szerint, jégkockát, és öntsük fel vízzel. Díszítsük citrommal, bazsalikomlevéllel.
Rozmaringos limonádé
Hozzávalók egy pohár elkészítéséhez
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál víz
1 ág friss rozmaringszál
½ citrom leve
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
jég
egy ág rozmaring és citromszeletek a díszítéshez
A rozmaringágat 1 dl vízben vízbe forraljuk fel. Fedjük le, és hagyjuk állni fél órán át, hogy az ízek kioldódjanak a rozmaringból. 2 evőkanál nádcukorból 2 evőkanál vízzel készítsünk a fentiek szerint cukorszirupot. Hagyjuk hűlni. Egy nagyobb pohárba öntsünk 2-3 evőkanál cukorszirupot, a fél citrom levét és töltsük fel a hideg rozmaringos vízzel. Adjunk hozzá jeget, díszítsük citrommal és tegyünk a pohárba egy ág rozmaringot, hogy azzal kavargathassuk a limonádénkat.
Gyömbéres limonádé
Ez az ital melegen, langyosan is kiváló a hűvösebb napokon, tökéletes a fájó torokra. Hidegen, citrommal pedig kitűnő frissítő. Íze édeskés és üdítő egyben.
Hozzávalók egy pohárhoz
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál víz
3 szelet friss, hámozott gyömbér kb. 7 g
½ citrom leve
jég
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
citromszeletek a díszítéshez
A cukrot és a gyömbérszeleteket forraljuk fel 1,5 dl vízben, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd turmixgépben pürésítsük. Szűrőn keresztül öntsük egy pohárba, nyomkodjuk ki a szűrőn fennmaradt gyömbérből a levet, adjuk hozzá a citrom levét, valamint jeget, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kellemes ízű limonádét kapjunk. Díszítsük citrommal.
Kávés limonádé
Meghökkentő párosítás, mégis nagyon frissítő. A kávé keserűsége és a zöldcitrom, valamint a menta végeredményként tökéletes frissítő hatást produkál.
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál víz
10 friss menta levél
½ lime
jég
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
2 adag presszó kávé
2 evőkanál nádcukorból 2 evőkanál vízzel készítsünk cukorszirupot a már ismert módon. Hagyjuk hűlni.
A mentaleveleket és a feldarabolt fél lime-ot tegyük egy pohárba. Kis fakanál segítségével nyomkodjuk alaposan össze, hogy a mentából és a zöldcitromból felszabaduljanak az ízek. Három evőkanálnyi szirupot kanalazzunk egy nagy pohárba, öntsük rá a zöldcitromos-mentás egyveleget, rakjunk bele jeget, és öntsük fel annyi jéghideg szénsavas vízzel, hogy még két adag presszókávé is elférjen a tetején. A kávét óvatosan öntsük hozzá, és egy mentaággal díszítsük. Azonnal kínáljuk.
Görögdinnyés limonádé
A görögdinnyeszezon még arrébb van ugyan, de érdemes már most megjegyezni, hogy milyen finom limonádét készíthetünk belőle.
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál víz
1 vékony szelet görögdinnye
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
½ citrom leve
2 evőkanál nádcukorból 2 evőkanál vízzel készítsünk cukorszirupot. Hagyjuk hűlni.
A dinnyét magozzuk ki, és a húsát turmixoljuk össze, majd szűrjük át. Körülbelül 1,5 dl görögdinnye levét kell kapnunk. Keverjük össze a fél citrom levével, és hígítsuk vízzel. Jégkockákkal kínáljuk
Levendulás limonádé
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál víz
7 szál levendulaág virága
½ - 1 friss citrom leve
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
jég
citromszeletek és friss levendulaág a díszítéshez
A cukrot a vízben forraljuk fel, szórjuk bele a levendulavirágokat, vegyük le tűzről és hagyjuk állni körülbelül 10 percig, míg az ízek a levendulából kioldodnak. Szűrjük le, és hagyjuk hűlni, majd keverjük hozzá a citrom levét. Jeges vízzel higítsuk, citromkarikákkal és levendulaágakkal díszítsük.
/ Nádcukor helyett kipróbálhatjuk nyírfacukorral is a limonádékat./