Gasztro Rapp Eszter 2011. április. 15. 18:10

A hét receptje: Kalács muffin

Az ünnep közeledtével természetes, ha a gondolataink már a hagyományos húsvéti ízek körül forognak. Így most ezt a finom sós süteményt ajánljuk.

Már a húsvéti menü elemei egy kis batyuban, avagy sonkás tojáskrémmel töltött kalács muffin. Ideális, ha előre becsempésznénk egy kis ünnepi hangulatot a hétvégi reggelibe. Tesztelhetjük vele szeretteinket,és jövő héten újrázhatunk. De tökéletes megoldás lehet éppenséggel majd a húsvéti maradékok hasznosítására is. Akinek nincs otthon muffin sütő formája, nyugodtan rendezze a batyukat egymás mellé kerek formába vagy tepsibe, a buktához hasonlóan szépen összesülnek.

Hozzávalók a töltelékhez (kb. 9-10 darab)

Rapp Eszter

8 kemény tojás
200 g sonka (lehet hagyományos sonka, füstölt tarja vagy főtt füstölt pulykacomb; esetleg ha a pénztárcánk bírja, kipróbálhatjuk valamilyen spanyol vagy olasz sonkával )
3 szál újhagyma
3 evőkanál mustár
3 evőkanál tejföl
1 tojás

bors

A kemény tojásokat és a sonkát aprítsuk fel kis kockákra. A hagymát karikázzuk fel vékonyan. A mustárt keverjük el a tejföllel és a tojással, majd dolgozzuk össze a felkockázott tojással, sonkával és hagymával. Ízesítsük sóval, borssal.

Hozzávalók a tésztához:

Rapp Eszter

500g liszt
30 g élesztő
1+2,5 dl tej
2 tojássárgája
1 teáskanál+1 evőkanál cukor
80 g olvasztott, de nem meleg vaj
1 kávéskanál só
+ 1 tojás

Az élesztőt 1 dl langyos tejben (ne legyen forró, mert úgy az élesztő baktériumok nem kezdenek el dolgozni) 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet szitáljuk mélyebb tálba, majd alakítsunk ki egy lyukat a közepébe és öntsük abba a felfuttatott élesztőt. A mélyedés oldaláról annyi lisztet keverjünk a tejes keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk, szórjuk meg liszttel és kelesszük körülbelül 20 percig.

Miután megkelt, adjuk hozzá az egy evőkanál cukrot, a maradék tejet, a tojássárgájákat és a sót. Dolgozzuk össze, majd kisebb adagokban adjuk hozzá az olvasztott vajat is a tésztához. Dagasztáskor, ha van megfelelő eszközünk, mindenképpen használjuk azt, mert kézzel nagyon fárasztó és időigényes ez a munka. Ha gépet használunk, kapcsoljuk alacsonyabb fokozatra (megéri befektetni egy dagasztófejes gépbe, tényleg utálatos munka). A tészta akkor jó, amikor szép egyenletes, fényes és hólyagos. Dagasztás után a tésztát langyos helyen, letakarva kelesszük ismét a kétszeresére.

Mikor újból megnőtt a tészta, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastagra. Vágjunk belőle nagyjából 10x10 cm-es négyzeteket, de kedvünk szerint csinálhatunk kisebb-nagyobb batyukat is. Érdemes egyet megtölteni és bepróbálni a muffin sütő formába, mert manapság rengeteg méretű kapható már. A négyzetekre tegyünk egy kanál tölteléket, majd a négy sarkukat csípjük össze. A csillag oldalait is csípjük össze, majd fogjuk a már összecsípett csúcshoz, tehát dolgozzuk össze a batyut. (Ha más technikával könnyebben megy, alkalmazzuk azt bátran!) A lényeg, hogy a töltelék ne nagyon folyjék ki, mert úgy nehéz összedolgozni a tésztát. Ha minden nyílást eldolgoztunk, a kis kerek cipót tegyük a kivajazott muffin formába. Egy tojást verjünk fel és kenjük meg vele a kis cipókat, hogy szép fényesre süljenek. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt meg is sülnek. Ha nagyon hamar pirulni kezdenek, takarjuk be őket alufóliával.