Amerikai stop a japán élelmiszereknek
Míg a nemzetközi szakértők továbbra is állítják, egyelőre nagyon alacsony az élelmiszerek sugárszennyezettségéből származó kockázat Japánban, az USA illetékes hatóságai a szigetországból származó több termék bevitelét már korlátozták.
Az USA vámszervei feltartóztatják a Fukushima tartomány körzetéből érkező összes tejtermék-, friss zöldség- és gyümölcsszállítmányt. A Kyodo hírügynökség szerint a hét elején bevezetett élelmiszer tilalomban bizonyára közrejátszottak a legfrissebb sugárszint mérések a katasztrófával sújtott japán atomerőmű környezetében.
Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerészti Igazgatósága (FDA) közleményben tudatta, hogy a vámhatóságok kiterjesztik a tejtermék, zöldség- és gyümölcsáruk importjának korlátját Ibaraki, Tochigi és Gunma tartományokra is. Egyben az FDA utalt arra, megvizsgálják, hogy az érintett japán élelmiszerek a négy korlátozás alá vett tartományból érkeztek-e, s laboratóriumi vizsgálatok alapján elemzik milyen fokú sugárzás érte őket. Az ellenőrző szervezet mindaddig fenntartja a tiltást, amíg meg nem erősítik, hogy biztonságos az atomerőmű és Fukushima tartomány körzete, ahol most azon munkálkodnak, hogy megakadályozzák a radioaktivitás terjedését.
Az amerikaiak óvatosságát erősíti, hogy a japán miniszterelnök, Kan Naoto március 23-án arra kérte a fukushimai hatóságokat, függesszék fel a forgalmazását és tanácsolják el az embereket 11 fajta zöldségféle fogyasztásától. Hasonló intézkedés bevezetését javasolta az Ibaraki tartományból származó tejre és petrezselyemre. Az USA agroélelmezési importjából eddig 4 százalékos volt Japán részesedése. Az élelmiszer behozatal nagy részét tengeri termékek, főként halfélék jelentették.