2011. március. 24. 20:13 Tóth Sándor Utolsó frissítés: 2011. március. 25. 01:14 Gasztro

Amerikai stop a japán élelmiszereknek

Míg a nemzetközi szakértők továbbra is állítják, egyelőre nagyon alacsony az élelmiszerek sugárszennyezettségéből származó kockázat Japánban, az USA illetékes hatóságai a szigetországból származó több termék bevitelét már korlátozták.

Az USA vámszervei feltartóztatják a Fukushima tartomány körzetéből érkező összes tejtermék-, friss zöldség- és gyümölcsszállítmányt. A Kyodo hírügynökség szerint a hét elején bevezetett élelmiszer tilalomban bizonyára közrejátszottak a legfrissebb sugárszint mérések a katasztrófával sújtott japán atomerőmű környezetében.

elsolonline.com

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerészti Igazgatósága (FDA) közleményben tudatta, hogy a vámhatóságok kiterjesztik a tejtermék, zöldség- és gyümölcsáruk importjának korlátját Ibaraki, Tochigi és Gunma tartományokra is. Egyben az FDA utalt arra, megvizsgálják, hogy az érintett japán élelmiszerek a négy korlátozás alá vett tartományból érkeztek-e, s laboratóriumi vizsgálatok alapján elemzik milyen fokú sugárzás érte őket. Az ellenőrző szervezet mindaddig fenntartja a tiltást, amíg meg nem erősítik, hogy biztonságos az atomerőmű és Fukushima tartomány körzete, ahol most azon munkálkodnak, hogy megakadályozzák a radioaktivitás terjedését.

Az amerikaiak óvatosságát erősíti, hogy a japán miniszterelnök, Kan Naoto március 23-án arra kérte a fukushimai hatóságokat, függesszék fel a forgalmazását és tanácsolják el az embereket 11 fajta zöldségféle fogyasztásától. Hasonló intézkedés bevezetését javasolta az Ibaraki tartományból származó tejre és petrezselyemre. Az USA agroélelmezési importjából eddig 4 százalékos volt Japán részesedése. Az élelmiszer behozatal nagy részét tengeri termékek, főként halfélék jelentették.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?