Színes, ízes fogyókúra – recept
Itt a várva várt tavasz. Elő a szekrényből a lengébb, könnyebb ruhadarabokat? Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy a napsütésmentes hónapok alatt szépen kikerekedtünk.
A legegyszerűbb persze az lenne, ha működne a Barba papa-mama féle varázsige, miszerint „hüpp-hüpp-hüpp, Barba trükk”, és mire kimondjuk, már vissza is nyerhetnénk karcsúbb formánkat. Jobb lenne, mint lemondani a finom falatokról, a mennyei ízekről, és a fogyókúra oltárán hónapokig csak nyers salátalevelet és répát majszolni.
De muszáj, hogy a fogyókúra és a saláta egyet jelentsen az ízetlen szenvedéssel? Sose feledjük: először mindig a szemünkkel eszünk. Így a tavaszi tarka zöldségkavalkádból mindig válogathatunk úgy, hogy igazán látványos legyen a fogás.
Ha pedig egy kicsit táplálóbb hozzávalók is kerülnek a salátába, mint például sajt, sovány hús, kemény tojás, akkor sem megbocsáthatatlan bűnöket követünk el, viszont nem leszünk rövid időn belül ismét farkaséhesek, és nem kell korgó gyomrunk felett jellemóriásként győzedelmeskednünk. A variálási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Csak fantázia kérdése. Megadjuk a kezdő lökést. Az alábbi saláta igazán ízletes, színes, tápláló és nem utolsósorban gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Előételként, de akár főételként is megállja a helyét.
Gyömbéres-rukkolás garnélasaláta feta sajttal
Hozzávalók (2-3 adagra):
50 dkg garnélarák
6 db koktélparadicsom, félbe vágva
2 szál újhagyma, felkarikázva
1 kisebb kaliforniai paprika, apró kockára vágva
20 dkg kukorica
2 gerezd fokhagyma összezúzva
15 dkg rukkola
10 dkg feta sajt
1/2 evőkanál apróra vágott kapor
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
2-3 evőkanál szűz olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 cm friss gyömbér, apróra vágva
A rukkolát mossuk meg és csepegtessük le. Keverjük össze a koktélparadicsomot, az újhagymát, a kaliforniai paprikát, a kukoricát, a kaprot, a bazsalikomot és az olívaolaj felét. Halmozzuk a rukkolára. Melegítsük meg az olívaolaj másik felét egy serpenyőben, dobjuk rá a garnélarákot, és süssük nagyobb lángon állandó keverés mellett három percig. Dobjuk hozzá a gyömbért, a zúzott fokhagymát. Süssük egészen addig, amíg a garnélarákok rózsaszínűre változnak. Vegyük le tűzről, és locsoljuk meg citromlével. A rákot még melegen halmozzuk a rukkolás-zöldségkeverékes rétegre, és morzsoljuk rá a feta sajtot. Még melegen tálaljuk.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 240 kcal
Zsír 13 g
Koleszterin 135 mg
Fehérje 28 g
Szénhidrát 9 g
Rost 4 g