2011. március. 01. 18:00 T. S. Utolsó frissítés: 2011. március. 01. 19:16 Gasztro

Mit ettek a sztárok az Oscar-gála után? – videó

A díjátadón nem szerepeltek a befutók közt dél-európai Oscar-jelöltek, viszont a térség konyhájából több ételt is beiktattak az Amerikai Filmakadémia rangos eseményét követő fogadás menüsorába.

A kormányzó báljaként emlegetik a díjkiosztót követő ellazulást, amelyen a zene és a tánc mellett a főszerep a vacsorafogásoknak jut. Az esemény sztárséfje a szakácsként, üzletemberként és epizódszínészként is kitűnő Wolfgang Puck. Az osztrák származású, 61 éves mesterséf 1975 óta él Los Angelesben. Kulináris tudásával, amelyet olyan híres helyek éttermeinek köszönhet, mint a monacói Hotel de Paris, a párizsi Hotel Maxim és a három Michelin csillagos Provence-i L’Oustau de Baumaniere, meghódította Amerikát. Szakácskönyvei, étteremláncai mellett elismertségét jelzi, hogy rangos rendezvények állandó séfje, köztük 17-ik éve az Oscar-díjak átadását követő fogadásnak.

Maga Wolfgang Puck úgy nyilatkozott a gálavacsoráról, hogy abban a mediterrán ízek dominálnak. A főséf 250 fős csapatával már két héttel korábban megkezdte az előkészületeket, mivel összesen 1500 vendégre főztek-sütöttek, cukrászkodtak. Az Oscar-gála helyszíne melletti Grand Ballroom mind külsőségekben – Swarowski kristálycsillárok, Mark’s Garden virágdíszítés –, mind a felszolgált ételekben és italokban a leggazdagabb volt.

A konyhaművészetében a dél-európai konyhát az ázsiaival ötvöző főséf összeállításában az előételek közt japán sushi, maki, nigiri és sashimi szerepeltek. De nem hiányzott a tengeri rákválogatás sem, a füstölt lazac, a pikáns tonhal, a japán kobei borjúhús különlegességet tartalmazó mini hamburgerek. Az ízelítőket langusztás taco, juhtúros pizzák, aioli egészítette ki.

Az előételek még közel sem teljesen felsorolt választékán kívül a főétel előtt fekete szarvasgombát, spárgát és jamón ibéricót szervíroztak. A világ egyik legfinomabb spanyol sonkafajtája, mint ismert az ibériai őshonos sertésfajta húsából, a Pata Negrából készül. A finom szeletekre vágott sonkából 90 darabot vásároltak. A főételként doveri angol nyelvhal került terítékre – ezt az Oscarra esélyes, s négyszeresen díjazott angol versenyfilm, A király beszéde tiszteletére iktatták a menüsorba – spanyol paellával.

A desszertek: citromos sajttorta, málnakrém és a 24 karátos arannyal bevont csokoládé Oscarok a híres Sherry Yard cukrászatában készültek. Szomjukat a legjobb Moet&Chardon francia pezsgővel olthatták a sztárok.