2011. február. 22. 16:43 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 22. 16:39 Gasztro

Leárazással népszerűsítik a drága borokat Londonban

London-szerte új taktikával igyekeznek megnyerni a jó boroknak vendégeiket az elegáns éttermek: radikálisan csökkentik a drága borfajták árát.

A D & D étteremhálózat kétezer 50 fontos (16 ezer forintos) vagy drágább minőségi borféle árát szállította le március 14-ig tartó akciója keretében. A promóció csak ideiglenes, ám a cél világos: ahhoz, hogy több palackkal fogyjon az exkluzív borokból, csökkenteni kell az éttermi felárat.

"Fantasztikusan jól fogadták a vendégek már az első napon" - mondta Des Gunewardena, az elegáns étteremlánc vezetője, aki szerint nem valamiféle emberbaráti gesztusról van szó. Jobb szeretnék, ha a drágább boraikat rendelnék a vendégek, mintsem hogy csak az olcsóbbakból fogyjon. Kínálatukban szerepel egy palack 1995-ös Chateau Petrus 1450 fontért (közel félmillió forint), egy üveg Cristal Louis Roederer 2002/2004-es pezsgő viszont 323 fontról (104 ezer forintról) 156 fontra (50 ezer forintra) lett leértékelve.

Más londoni éttermek is átírták borlapjuk árait. A Bob Bob Ricard luxusétterem 50 fontnál nem tesz rá többet semmilyen csúcsszínvonalú bor árára. "Jó okot adunk a vendégeinknek a feljebb lépésre" - magyarázta Leonid Shutov, az étterem társtulajdonosa. "Míg az átlagos éttermekben a borok zömét palackonként 20 fontért (6500 forintért) kínálják, nálunk a borok többségének ára messze magasabb ennél. Ez tehát egy +én is nyerek, te is nyersz+ szituáció: meglehetős engedményt kínálunk, a vásárló pedig szenzációs vásárt csinál."

Jeffrey Benson, a Nemzetközi Bor és Élelmiszer Társaság londoni fiókjának vezetője szerint az éttermek 60 százalékos haszonkulccsal árulják a borokat. Bob Bob Ricard az 1988-as Pol Roger cuveé-t 153 fontért (50 ezer forintért) ajánlja palackonként, miközben más londoni vendéglátó helyeken akár ezer fontot (322 ezer forintot) is elkérnek a nedűért.

Shutov azonban úgy tartja: "bizonyos borokból más éttermekben hat palackkal fogy évente, de nálunk több mint ezer." 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.