2011. február. 17. 10:41 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. február. 17. 10:40 Gasztro

Lebuktak a répacukros borral

Az alkotó pihen, a hatóság forog, mondhatni, keres és talál. Ezúttal Bács-Kiskun megyében van harminc napja egy borászatnak, hogy elgondolkozzon, hogyan tovább – répacukor nélkül.

A borhamisítás nem megy ki a divatból, úgy tűnik, pláne rosszabb évjáratok után, újra s újra megéri a kockázatot. A területileg illetékes mezőgazdasági szakigazgatósági hivatal munkatársai a kiskőrösi Vincsa kft. édes életének vetettek végett mostani ellenőrzésük során, egy hónapra bezáratva az üzemet. Négy féle – igaz, még forgalomba nem került – seprős és hordós fehér borról állapították meg, hogy  tényleges alkoholtartalmának 31-51 (!) százalékát a bőségesen hozzáadott répacukornak köszönheti.

Az Agromonitor jelentése szerint, akár több ezer hektoliter is forgalomba kerülhetett volna a hamisított borból.

hvg360 Fetter Dóra 2024. december. 28. 07:00

„Három kérdés, és kiderül, felkészültek vagyunk-e váratlan vészhelyzetekre – ezen a teszten a lakosság fele elvérezne”

Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket, legyen szó háborúról, klímakatasztrófáról vagy csak egy kiadós áramszünetről. A kormány háborús veszélyről beszél, de nem tartja fontosnak az ország, az emberek felkészítését váratlan helyzetekre. Vasárus Gábort, a Hun-Ren KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos munkatársát arról kérdeztük, mit lehetne tenni azért, hogy valóban senkit ne érjen készületlenül, ha jönne a baj.