Lebuktak a répacukros borral
Az alkotó pihen, a hatóság forog, mondhatni, keres és talál. Ezúttal Bács-Kiskun megyében van harminc napja egy borászatnak, hogy elgondolkozzon, hogyan tovább – répacukor nélkül.
A borhamisítás nem megy ki a divatból, úgy tűnik, pláne rosszabb évjáratok után, újra s újra megéri a kockázatot. A területileg illetékes mezőgazdasági szakigazgatósági hivatal munkatársai a kiskőrösi Vincsa kft. édes életének vetettek végett mostani ellenőrzésük során, egy hónapra bezáratva az üzemet. Négy féle – igaz, még forgalomba nem került – seprős és hordós fehér borról állapították meg, hogy tényleges alkoholtartalmának 31-51 (!) százalékát a bőségesen hozzáadott répacukornak köszönheti.
Az Agromonitor jelentése szerint, akár több ezer hektoliter is forgalomba kerülhetett volna a hamisított borból.