A hét receptje: Vaníliás túróhab málnazselé ágyon
Erre a hét végére egy igazán különleges desszertet választottunk. Ha idáig nem sikerült volna, ezzel biztosan elkápráztatjuk szeretteinket.
Egyszerűen elkészíthető, de nagyon látványos édesség. Azoknak is szívből ajánljuk, akik nem rajonganak az aktuális Bálint napi hercehurcáért. Egy falat málnazselé könnyű krémes túróhabbal mindenkit biztosan jobb kedvre derít.
Hozzávalók
300g fagyasztott málna (használhatunk más gyümölcsöt is, például szedret, meggyet)
3 lap zselatin
2 evőkanál cukor
½ citrom lereszelt héja
kevés citromlé
250 g túró
50 g olvasztott fehércsokoládé (elhagyható)
1 evőkanál cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
2 dl habtejszín
½ citrom lereszelt héja
A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe 20 percre. A fagyasztott gyümölcsöt olvasszuk fel és, ha meg szeretnénk szabadulni a magoktól szűrőn passzírozzuk át, amennyire csak lehet, hogy a végén tényleg csak a magok maradjanak a szűrőben. Ízlés szerint benne is hagyhatjuk a ropogós kis magvakat, ebben az esetben elég csak turmixgépben vagy botmixerrel pürésíteni a gyümölcsöt. A gyümölcsöt keverjük el a cukorral és a citromhéjjal majd ízesítsük kevés citromlével.
A zselatin lapokat csöpögtessük le, majd mikróban olvasszuk fel, és keverjük el a gyümölccsel. A kész zselét még folyékony állapotában öntsük muffin formába és tegyük hűtőbe pár órára megdermedni. Ha megdermedtek késsel vagy hústűvel vágjuk körbe őket, a formát megfordítva, kis ütögetésre ki is csúsznak a lapok. A túrót krémesítsük turmixgépben vagy szűrőn áttörve. Dolgozzuk össze a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával és az olvasztott csokoládéval. A tejszínből verjünk kemény habot, majd a harmadát dolgozzuk bele a túróba, hogy ezzel is kicsit fellazítsuk. A maradék tejszínhabot minél kevésbé összetörve, falapáttal forgassuk a túrókrémhez. Tálalásig tegyük a krémet hűtőbe.