2011. január. 19. 13:28 MTI Utolsó frissítés: 2011. január. 19. 13:23 Gasztro

Az űrételekről középkori receptekre vált a gasztro-guru

Az űrkorszakról a középkorra vált Heston Blumenthal: a molekuláris gasztronómia fejedelme új, Dinner nevű étterme étlapján olyan fogásokat vonultat fel, amelyeket a középkorban asztalra került ételek ihletnek.

Blumenthal első londoni éttermében a kémcsövek és a folyékony nitrogén helyét óriási nyársak, a high-tech konyhaeszközökét pedig hagyományosabbak veszik át. A séf - akinek Fat Duck nevű, három Michelin-csillagos brayi éttermét a világ legjobbjai között emlegetik - úgy fogalmazott, hogy új éttermének fogásait a középkorból származó, Tudor-, Stuart- és György-korabeli receptek ihlették.

A 44 éves szakács "modern és történelmi brit" konyhaként jellemezte a Dinner menüjét, kiemelve, hogy XXI. századi köntöst kíván húzni a régi kulináris hagyományokra. Az étteremben felfedezettje, Ashley Palmer-Watts lesz a vezető séf, az első vendégeket január végén várják.

Heston Blumenthal, a molekuláris gasztronómia egyik atyja
AP

"Ha visszamegyünk két, három vagy négy évszázadot, gasztronómiai örökségünk ugyanolyan jó, mint bármely más európai országé. De ez valahol elveszett az évek során. Pedig a franciák eleinte Les Rosbifs-nek hívtak minket, olyan jól értettünk a nyílt tűzön való hússütéshez. Hozzánk küldték tanulni szakácsaikat..." - fejtegette Blumenthal.

A vendégek üvegfalon keresztül láthatják majd, hogy készülnek a középkori fogások, amelyek között nyárson sült ananász, illetve csirkemájból és foi gras-ból (hizlalt kacsa- vagy libamáj) készült, sodóval borított, mandarinszerűvé sütött "húsgyümölcs" is szerepel. A kevésbé kalandvágyó vendégek középkori rizottót is választhatnak. Utóbbi recept 1390-ig nyúlik vissza. Az ételek mellé egyébként középkori ihletésű koktélokat is tervez az innovatív séf.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?