2011. január. 03. 21:00 Utolsó frissítés: 2011. január. 04. 11:48 Gasztro

A legjobb külföldi szakácskönyvek

Bár idehaza is bőven válogathatunk a magas színvonalú gasztronómiai kiadványokból, van még pár favorit, ami egyelőre hiányzik a könyvesboltok kínálatából. Az interneten azonban elérhetők, s remélhetőleg nem kell majd sokat várnunk a magyar kiadásokra sem.

Az angol Delicous magazin 2010-es toplistáját David Chang, a Momofuku séfjének kötete vezeti. New York sztárszakácsát úgy szokták jellemezni, hogy Gordon Ramsay és Anthony Bourdain keveréke, némi chilivel és kimcsivel fűszerezve. A koreai-amerikai származású Chang egyike azoknak, akik újraértelmezték az amerikai konyhát, sikeresen fuzionálva a francia technológiával és az ázsiai alapanyagokkal. Könyve segítségével immár bárki elkészítheti világhírű éttermének, a Momofukunak a  fogásait, igaz akad köztük olyan, ami két napos előkészületet kiván.

Stéphane Reynaud francia szakács azokat a háziasszonyokat célozta meg könyvével,akik képesek s hajlandók nap mint nap más fogással meglepni családjukat: 365 jó indok, hogy leüljünk enni (365 Good reasons to sit down to eat). A recepteket a mindenkori szezonális alapanyagok és az évi ünnepek figyelembe vételével állította össze.

A Daily Telegraph gasztronómiai szakírója, Rose Prince is önálló kötettel állt elő. Főleg hagyományos, házias jellegű, több generációs receptjeit  tartalmazó kötetének mesés címe: Konyhapipőke (Kitchenella).

Ugyancsak a megszokott módon gyakorlatias szakácskönyv Nigella Lawson legutóbbi kötete, a Konyha: receptek az otthon szívéből (Kitchen: recepies from the heart of home). A 190 receptet zömében a mexikói,japán és olasz konyha ihlette. Jamie Oliver elsöprő  sikert aratott tavaly késő ősszel megjelent szakácskönyvével, ami a 30 perc alatt elkészíthető fogásait (30 Minute Meals) tartalmazza. A megjelenést követő 11 hét alatt 835 ezer példányban kelt el.

(Forrás: Gusto)