Milyenek a szlovén borok?
Bár Szlovénia kedvelt úti cél, e hét végén nem nekünk kell útra kelnünk, ha a borait is szeretnénk felfedezni. Hozzánk jön vendégségbe délnyugati szomszédunk közel 30 pincészete, hogy 250 borral bemutatkozzon a borkedvelő magyar közönségnek és a szakmának.
Szlovénia három borvidékén (Podravje, Rosavje és Primorska), 14 régióban mintegy 22 ezer hektáron termesztenek szőlőt. Az ország legrégebbi borszőlője Podravje térségében a több mint 400 éve honos zametna crnina. Évente 80-100 millió liter bort állítanak elő, ebből nagyjából 6,5 millió litert exportálnak. Az éghajlati és természeti sajátosságok főleg a fehér boroknak kedveznek, de különleges vörösboraik is vannak.
Az ország egyik legnépszerűbb pincészete a Vipava völgyben található Vipava 1894. Több mint százéves hagyományokkal rendelkeznek a bortermelésben, kiemelkedő minőségű fehér és vörösborokat állítanak elő. 3000 hektáron 16 fajta szőlőt termesztenek, ezek közül két fajta, a zelen és a pilena csak ebben a völgyben található meg – tudtuk meg Matjaz Trost-tól, a Vipava pincészet marketing igazgatójától. A borok minőségük szerint négy márkanévben csoportosulnak: Vipava, Ventus, Lanthieri és Storia.
Néhány résztvevő borászat |
Vina Graben (Janez Sekoranja) |
Egy másik nagyszerű szlovén pincészet a Santomas, az Isztriai régióból. A Santomas családi pincészet, napjainkban Tamara Glavina a pincészet tulajdonosa. A Glavina család immáron ötödik generációja 24 hektáron termeli a szőlőt a Dobrave, Certeze, Sergasi, Hrib, Izola és Poljane vidékeken. Érdemes megismerkedni az olyan különlegességeikkel, mint a malvasia vagy a refosco.
A Szlovén Nagykövetség és a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete támogatásával megrendezendő bornapoknak október 29-30-án a Királyi Borház és Pincemúzeum (Budai Vár, Palota út. 1.) ad otthont. Nemcsak helyi, szlovén,de világfajták is kerülnek majd a poharakba, többek között olasz és rajnai rizling, tramini, sárgamuskotály, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, barbera és syrah.