2010. szeptember. 09. 10:57 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. szeptember. 09. 10:48 Gasztro

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet kapta az Év Pincészete díjat

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el idén az Év Pincészete díjat, amelyet a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére közel egy évtizede alapítottak.

Liptai Zsolt főborász a díjjal

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza az Év Pincészete díjjal, amely itthon és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben - olvasható a díjról kiadott közleményben. Az idén a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészetére esett a választás. 

A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét esztendeje éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával dolgozzák fel az ültetvények szőlőit. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. A pincészetben olyan rendhagyó borászati eljárást vezettek be, amely az alkalmazott szőlőfajták magas minőségi potenciálját teljesen megőrzi.

Ezt segíti a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acéltartályokkal felszerelt erjesztő-térbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok hordós érlelése pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágakban történik.

A borkészítéshez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?