2010. szeptember. 06. 10:52 MTI Utolsó frissítés: 2010. szeptember. 06. 10:53 Gasztro

A héten kezdődik a Budavári Borfesztivál

A Budavári Borfesztivál Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb rendezvénye. A több napos eseményen évről évre sok tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás jegyében a minőségi hazai és külföldi borokkal, a válogatott hazai és külföldi pincészetekkel, neves borászokkal, termelőkkel, miközben ízelítőt kapnak a magyar és a határon túli gasztronómiai különlegességekből is.

Az idei program szeptember 6-án  és 7-én a Boregyetemmel kezdődik. Az érdeklődők az első nap a piacvezető magyar bor márkákról hallhatnak - kóstolóval egybekötött - előadást,amelyet Romsics László, a Törley Pezsgőpincészet főborásza tart. Ezt követően a magyar rosékirály, Dúzsi Tamás beszél a roséban és a sillerben rejlő lehetőségekről, végül dr. Csizmadia András vezeti be a hallgatókat a sajtok és borok harmóniájának rejtelmeibe.  Második nap a történelmi Magyarország borvidékeiről   tart előadást Förhénci Horváth Gyula etnológus, és bemutatkoznak a határon túli magyar borászatok is. Az idén immár nagykorúvá vált fesztiválon,rendhagyó módon,nem egy ország a díszvendég,hanem a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

A szeptember 8-án kezdődő budavári ünnepi forgatagon 15 ország  több mint 200 borászata   várja a látogatókat. A Borkiállítás és Vásáron Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazaiak   mellett neves,külföldi borkereskedők és a vendégrégió   számos bora is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a magyar és a rangos nemzetközi versenyeken, többek között a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik. 

Az idén is lesz borbíráló tréning és Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban, pezsgőlovag avatás a nagyszínpadon, szüreti felvonulás,   néptánc-gála, sok játék és meglepetés.

A kiváló borok mellett sokszínű, tájjellegű gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. Ínyencek, nagyétkűek, édesszájúak egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. A már jól bevált borkorcsolyák, sajtok,   kolbászok, pecsenyék,a tapolcai pisztráng, a balatoni süllő, a töki pompos  és egyebek    mellett érdemes lesz megkóstolni a Kárpát- medence elfeledettnek hitt ételeit.  Mint például a savanyú tormalevest belsőségekkel, zöldségekkel, a kakastaréjos aprólékokat házi tarhonyával, a füstölt borjúnyelvet sütőtök pürével, vagy a vadragut mákos nudlival.  Lesz Szittya pita, Embörös rétes, kürtöskalács és idén először külön Pogácsa és Perecház  is.  

A focirajongók is örülhetnek, mert az idén a Borfesztiválhoz kötődően a Magyar BorÁsz válogatott a Német BorÁsz válogatottal mérkőzik meg szeptember 10-én, pénteken, délután 5 órai kezdettel a Margitszigeti Atlétikai Stadionban. Másnap 13 órától pedig a német válogatott tagjai mutatják be boraikat a  fesztiválon.

A Borkiállítás és Vásár nívós zenei  produkciókkal is várja a közönséget. A két színpadon 60 fellépő váltja egymást. Többek között fellép a Benkó Dixieland, a Hot Jazz Band, a Dresch Quartett, a Ghymes együttes, a Csík zenekar, a Vivat Bacchus,St.Martin, a Técsői banda, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar. A fesztivál első napjának délutánján nyílik a Magyar Nemzeti Galériában Szalay Zoltán fotóriporter (F)elszállott a páva című kiállítása,míg    szeptember 16-án, a Művészetek Palotájában   a nemzeti romantika legendás nagyjai előtt -  Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán - tisztelgő gálakoncert zárja a kulturális események sorát.

Végül az idén is lesz  - szeptember 17-én - jótékonysági borárverés. Az árverésből befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az árvízkárosultak megsegítésére fordítja.