Mentesített konyha: hogyan (ne) kezdjük el az életmódváltást?
A különböző betegségekhez kapcsolódó diéták elsőre meglehetősen rémisztőek az átlagember számára, ezért minden segítség jól jön az életmód váltáshoz. De azért az önálló gondolkodás sem árt.
Egy ismerősöm szokta mondogatni, úgy járunk-kelünk a világban, mint egy időzített bomba. Sosem lehet tudni, mikor “robbanunk”, azaz mikor derül ki rólunk, hogy kisebb-nagyobb, jobbára elhanyagolt rosszulléteink allergiának, cukorbetegségnek, magas koleszterinszintnek, vérnyomásingadozásnak stb. köszönhetők. Ilyenkor aztán már nem a trendi magazinok fogyókurás receptjeit böngésszük, hanem valami nagyobb léptékű, kézzelfoghatóbb segítség kell. Lehetőleg olyan formában s módon, hogy ne vegye el maradék életkedvünket is.
A gyógyszerek mellett szinte mindig szükség van életmódváltásra, ami nem kis részben konyhaváltással is jár. Nem a berendezést kell lecserélnünk, hanem az addig megszokott arzenált mentesíteni oly szeretett “mérgeinktől”. Az életmódváltáshoz elsősorban és nyilvánvalóan az adott szakterület képviselőinek (orvos, nővér, diatetikus) kellene segítséget nyújtani. Többnyire – tisztelet a kivételnek – standard tanácsokat és nem feltétlenül használható, tájékoztató kiadványokat kapunk. Remek példa erre egy orvosi rendelőkben osztogatott, cukorbetegeknek szóló diétás tanácsadó könyv, amelyben minden egyes recept disznó- vagy marhahúsra alapszik, a cukormentes növényi édesítőkről pedig egyetlen szó sem esik benne!
A szerző egy tapasztalt, háromgyerekes “anyuka”, akinek szakmai hátterét a könyv nem említi, de őmaga élvezi a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatását. Ez sajnos nem sokat jelent, ha az említett szakmai szövetség jóváhagyta a kiadványban megjelent receptek tartalmát. Az egyik probléma az az erőltetett próbálkozás, hogy az ételek minél inkább hasonlítsanak “az igazira”. Ami, ha valaki ismeri a felhasználható termékek körét, meglehetősen hiábavaló próbálkozás és nem is jelent valódi életmódváltást. Miért kell mindenáron ragaszkodni az olyan gasztronómiai kövületekhez, mint a franciasaláta vagy a rizseshús? A másik, ennél jóval jelentősebb problémát a receptekhez ajánlott alapanyagok körében találhatjuk.
A könyv elején Bojszkó Ágnes allergológus szakorvos a betegség leírásában kijelenti, az allergia civilizációs betegség, szoros összefüggést mutat a különféle környezeti terhelések mennyiségével. Ezért allergia esetén a legelső lépés, hogy a “szokásos gyanúsítottak” mellett a beteg életéből kiiktatjuk a lehető legtöbb felesleges adalékanyagot. Ez nyilván kemény, idő-, pénz és munkaigényes feladat, hiszen minden egyes megvásárolt termék minden egyes összetevőjét ki kell kurkászni és folyamatosan újabb forrásokat találni, hogy a választék ne váljon unalmassá. Még abban sem bízhatunk, hogy, ha egyszer bevált egy termék, mindig jó lesz. A gyártók ugyanis megváltoztathatják az összetevőket, ahogy ez nemrég történt egy bio margarinnal.
Háromgyerekes anyuka szakkönyvbe foglalt receptjei azonban hemzsegnek az olyan felesleges adalékanyagokkal dúsított hozzávalóktól, mint a közönséges leveskocka, a pudingpor, kocsonyapor, étbevonó, sőt, még a nyuszis kakaópor is ajánlásra kerül! Ezek legtöbbje még a csak egyszerűen egészséges étrendben sem állja meg a helyét, és remekül helyettesíthetőek más termékekkel. Ilyenkor szokott felhördülni az egyszeri olvasó, hogy jó, de hol lehet egyáltalán a más termékeket kapni? Nos, ahogy a szerző is ajánlja, a nagy élelmiszeráruház – láncok és a bioboltok valóban valószínű forrásai a különböző mentes- és bio élelmiszereknek. Feltételezni sem merjük, hogy a kiadványban csak azért két áruházlánc szerepel nevesítve, mert ők fizettek. Biztos csak kifelejtődött a többi hálózat, amelyek meglehetősen széles lefedettséget biztosítanak országosan. A házhoszállítást is kínáló webáruházakról pedig már nem is beszélve.
Aki ragaszkodik a nyomtatott receptes könyvhöz, annak azért segíthet ez a kiadvány, hiszen a semminél mégis csak több. De érdemes erős fenntartásokkal kezelni. A képeket pedig csak akkor nézzék meg, ha jól tűrik a stresszt. Az internet azonban valóban remek kínálatot tartogat a témában, számos “anyuka” osztja meg tapasztalatait és recepjeit blog formában a világgal. Sokuk még a fotózásban is egész ügyes, ahogy időnként a grafikai megoldásaik is figyelemreméltóak, úgyhogy a látvány miatt sem kell aggódnunk:
http://tejmentes.blogspot.com/
http://www.vegagyerek.hu/
http://mentesreceptek.blogspot.com/
http://www.macoka.eoldal.hu/cikkek/tej-es-tojas-nelkul
http://medve.info/allergia/?cat=8
http://nemcsakkrumpli.freeblog.hu/
http://tejutazas.blogspot.com/
http://www.ritakonyhaja.hu/component/tag/tejmentes.html