2010. június. 23. 20:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. június. 23. 22:23 Gasztro

Vébészünnapon borszerdázunk – menük

Mint már hírül adtuk, június 30-án lesz az idei első Borszerda. A hozzá kapcsolódó nyári menüverseny zsűrije kiválasztotta azokat az ételsorokat, amelyeket a jövő héten az ország több száz éttermében ajánlanak majd a hazai szőlőfajtákból készült borokhoz.

A Borszerda akcióhoz csatlakozó éttermek az itallapjukon szereplő magyar borokat féláron kínálják vendégeiknek. Ezen a napon lesznek kaphatók a borokhoz komponált menük is.

A focivébé szünnapjára, június 30-ára időzített első Borszerda – még három lesz az idén – a magyar fajtákat állította a középpontba. A csatlakozó éttermek tehát olyan menüsorokat kreáltak, amelyek a tipikusan magyar szőlőfajták boraival párosítva jelenthetnek kulináris élményt. A beérkezett menütervek közül neves borászokból, vendéglősökből és szakírókból álló zsűri választotta ki a legharmonikusabb kombinációkat. A legjobb húsz menüsort kínáló étterem kiemelt helyet kap a borszerda.hu honlapon.

Válogatás a „hazai fajták, magyar borkülönlegességek” menüsoraiból

Bock Pince Panzió Étterem (Villány)
Vacsoramenü
Törkölyön pácolt sültpaprika, krémfehér sajttal – Bock Rosé 2009
Villányi borjúsült nyári vargányával, spenótos burgonyapürével – Bock Royal 2006
Lágy csokoládétorta körtével, meggyreszttel– Bock Cuvée 2005

 

Aranykacsa (Pécs)
Vacsoramenü
Bazsalikomos, almás spárgasaláta – Pécsi zöldveltelini
Roston sült fogas limette-es mártással és cukkinis rizottóval – Pécsi hárslevelű
Madártej birsalma fagylalttal – Pécsi cirfandli, édes

 

Café Provence, Bistro-Tapas Bar (Budapest)
Egy könnyű nyári ebéd
Atlantic garnélakoktél citromfüves tormamártással
Kakukkfüves gyöngytyúk rolád, málnaecetes mangós rukkola salátával
Grand Marnier jégfelfújt
Bor: Irsai Olivér 2009


Háry vendéglő (Budapest)
Háry János ebédje a francia királylánnyal
Rákkrém leves rózsaborssal
Rozmaringos sertéspecsenye steakburgonyával
Gyümölcsös parfé kehely
Bor: Mátraaljai olaszrizling

„Négy alkalom – négy tematika, és az ételekhez csupa kiváló magyar bort társítanak – nyilatkozta Buday Péter mesterszakács, a zsűri tagja. – Hangsúlyozzuk a bor sokszínűségét, vagyis hogy egyszerre tud az ünnepek itala lenni, miközben helye van a mindennapi gasztronómiában is. A menükkel pályázó mintegy félszáz étterem is eszerint komponálta meg az ételsorokat.”

A borszerda.hu honlapon a jövő heti rendezvényre csaknem 200 étterem regisztrált, és pincészetek, nagykereskedők is szép számmal csatlakoztak. „Pincészetünkben a  tavalyi gyakorlat szerint most is külön 'borszerda-portfólióból' válogathattak partnereink” – mondta Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély főborásza, aki szerint fontos, hogy minél többen válasszanak bort az étkezésekhez, hiszen méltó és egészséges kísérője a jó ételeknek.

A tematika szerint a június 30-i esemény a  hazai fajtákról, magyar borkülönlegességekről szól. Az augusztus 25-i a könnyű fehérekről és a rozékról, az őszi, szeptember 29-i a testesebb fehérekről és a könnyű vörösekről, az utolsó, november 10-i pedig az új borokról és a karácsonyra szánt nemes, ünnepi italokról.