2010. április. 22. 20:30 Haulitus Anikó Utolsó frissítés: 2010. április. 22. 21:14 Gasztro

Gyömbéres gyönyörök – recept

Gyerekkoromban csak Mary Poppins történetéből ismertem a gyömbéres kalácsot. Isteni finomnak képzeltem, mint minden elérhetetlen, mesebeli édességet. Azt nem is tudtam, hogy a nagyi is használt gyömbérport az ételekbe. Ma már a friss gyömbér is szinte mindenhol kapható, furcsa alakjával felhívva magára a figyelmet.

A gyömbér Indiából és Délkelet-Ázsia trópusos vidékeiről származik. Már Krisztus előtt 3000-ben az első kínai nagy füvészkönyv is említi mint gyógyhatású növényt. Jótékony hatását Konfuciusz is nagyra tartotta, így maga is rendszeresen rágcsált egy kis darab gyömbérgyökeret. Az indiaiak már az ókorban használták, mint fűszernövényt, de ugyanebben az időben már a görögök is sütöttek gyömbéres kenyeret. Európába valószínűleg Marco Polo közvetítésével került, és a középkortól rövidesen számos európai konyha elengedhetetlen fűszere lett. A magyar konyha a 18. századtól említi, levesekhez, húsokhoz, süteményekhez egyaránt használták. Sajnos az utóbbi időkben a kontinentális konyha kicsit elfeledte ezt a jellegzetes aromájú és ízű fűszert, s inkább az ázsiai fogások jellemzőjeként tartják számon.

Európában főleg az angolok váltak nagy kedvelőjévé. A híres angol teázások szinte elmaradhatatlan csemegéje a gyömbéres kalács vagy gyömbéres kenyér – idehaza leginkább a mézeskalács hasonlít hozzá. De a britek nemcsak a szolid teázások mellett élvezik a gyömbér ízét, hanem gyömbérsört is készítenek a növényből. Ennek az alkoholtartalma igazán alacsony, ugyanúgy, mint a gyömbérbornak. Ha pedig a gyömbérbort és a whiskyt összekeverjük, akkor megkapjuk a jiang nevű kínai italt. Kísértetiesen hasonlít az Európában Whisky Mac néven is ismert gyömbéres koktélhoz.

De nemcsak alkoholos italt érdemes belőle készíteni, hanem gyömbérteát is – mivel kitűnő görcsoldó, serkenti az emésztést, csökkenti az émelygést, javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert. Fél liter forró vízhez körülbelül 20 g frissen reszelt gyömbért kell adni és pár percig forralni. Kevés citrommal és mézzel ízesítve nagyon kellemes, finom italt kapunk. Kétségtelen, hogy a gyömbér Kínában a legnépszerűbb. Itt szinte alig akad fogás, amihez ne használnák, sőt, cukorral főzve még bonbont is készítenek belőle. A közismert kínai ötfűszer keverék egyik kihagyhatatlan összetevője.

A gyömbér illata aromás, igazán sajátos. Íze enyhén csípős, kicsit kesernyés, pikáns. Bátran használhatjuk levesek és főzelékek ízesítéséhez, de a különböző szószok és mártások is pikáns ízt kapnak tőle. Ha pedig a hús páclevébe reszelünk egy kis gyömbért, akkor sokkal puhább lesz. A hagyományos, fűszeres süteményeknek nagyon kellemes ízt kölcsönöz, így mézeskalács, kekszek, aprósütemények sütésekor is jó, ha kéznél van. Befőzéskor ugyanúgy használhatjuk savanyúság, mint gyümölcsbefőttek ízesítésére is. Különböző italok – forralt bor, likőrök, pálinkák – kiváló aromásító anyaga.

Az ételek ízesítésére a legalkalmasabb friss gyömbért használni, sokkal aromásabb, mint szárított formában. De vigyázzunk – nagyon erős, koncentrált ízű fűszernövény, így az adagolással óvatosan bánjunk. A friss gyömbérgyökeret hámozzuk meg, vágjuk nagyon apró darabokra, vagy reszeljük le és így adjuk az ételhez. Ha túladagoljuk, akkor az étel kesernyés ízt kaphat. A reszeléskor nyert gyömbérlevet is felhasználhatjuk. A friss gyömbér héjával együtt a hűtőben körülbelül egy hónapig is eltartható.

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

Mary Poppins gyömbéres sütije

17 dkg simaliszt
6 dkg puha vaj, apróra vágva
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg méz
1 tojássárgája
fél kávéskanál szódabikarbóna
egy csipet só

A lisztet, a sót, a fűszereket, valamint a szódabikarbónát szitáljuk egy tálba. Morzsoljuk hozzá a vajat, és robotgéppel jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a mézet, a felvert tojássárgáját, és addig keverjük, amíg szilárd tésztát kapunk. Csomagoljuk fóliába és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük ki, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki és vágjunk belőle tetszőleges formákat. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt arany barnára sütjük.

Párolt hal vajas-gyömbéres-tejszínes mártásban

Aréna 2000 kiadó

2 evőkanál olvasztott vaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
2 – 3 teáskanál citromlé, fél citrom reszelt héja
1,5 dl tejszín
30 – 40 dkg filézett hal, ízlés szerint
só, bors

A vajat melegítsük fel egy mélyebb serpenyőben, majd dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a gyömbért, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. 1-2 percig pároljuk, majd öntsük rá a tejszínt, adjunk hozzá egy csipet sót és jól keverjük össze. Tegyük rá a halat, és mindkét oldalát 4-5 percig pároljuk lefedve. Ha a hal mindkét oldalán puha, akkor rizzsel vagy burgonyával még melegen tálaljuk. A tetejét hintsük meg frissen őrölt fekete borssal.