Gyömbér: a csodálatos gyökér - receptek
A gyömbért őshazájában, Indiában egyenesen csodaszernek tartják. Az ázsiai, amerikai, európai konyhák pompás fűszere és gyógyszere, amely számos ételt és italt varázsol el. A téli hideg, nedves napokban különösen jó szolgálatot tesz.
Felmelegítő és serkentő hatásáról i. e. 500 évvel Konfucius is említést tesz. Az első nagy kínai füvészkönyv, a Pen Cao Csing hitelesen dokumentálja áldásos hatását, egyebek mellett a keringési és emésztési panaszokra. A hagyományos ájurvédikus orvoslás univerzális képességeket tulajdonít a gyömbérnek,amely nemcsak a testet gyógyítja és erősíti, hanem a szellemet is. Az ókori Görögországban is ismerték emésztést könnyítő hatását, a nagy lakomák után az előkelő házaknál gyömbért rágcsáltak. A rómaiak felfedezve „szerelmi hatóerejét”, a boraikat fűszerezték vele. A Korán szerint a Paradicsomban gyömbéres ételeket szolgáltak fel. A középkori Itáliában az időseknek javallták, mint fiatalítószert. Több évezredes tapasztalat mutatja, hogy az utazással járó émelygés ellen is jó, hiszen a kínai tengerészek ősidők óta gyömbért rágcsálnak a tengeribetegség ellen.
Tippek
Gyömbértea
Nemcsak kellemes ital, de kiváló szer a meghűlés elkerülésére, vagy ha már megtörtént a baj, a kúrálására. Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk apróra, és főzzük lassan, fél órán át fél liter vízben. Szűrjük le, s amikor már nem forró, ízesítsük citrommal, mézzel. Jól kombinálható más fűszerekkel, például fahéjjal, szegfűszeggel vagy kardamommal is.
Gyömbéres lencse
Mossunk meg fél kiló vörös lencsét, majd lobogó forró vízbe dobva 20 perc alatt főzzük puhára. Míg a lencse fő, 15 deka húsos bacont csíkokra vágunk, egy kanál olívaolajon megpirítjuk, kivesszük és melegen tartjuk. Ugyancsak csíkokra vágunk egy nagy piros kaliforniai paprikát, felkarikázunk két nagy fej lila hagymát, majd megsütjük őket a serpenyőben maradt zsiradékon. Mikor már majdnem készen vannak, hozzáadunk egy púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbért. Közben két evőkanál kukoricakeményítőt elkeverünk két deci tejszínnel vagy kókusztejjel és ezzel besűrítjük a lencsét. Végül elkeverjük a sült zöldségekkel megszórjuk a sült bacondarabkákkal és rizzsel tálaljuk.
Gyömbéres keksz
Gyömbéres karaj
Bepácolunk, és egy napig hűtőszekrényben érlelünk egy kiló sovány, csontos sertéskarajszeletet. A páchoz kevés vízzel kikeverünk1- 1 púpozott kávéskanál őrölt gyömbért és fűszerpaprikát, 1,5- 1,5 evőkanál sötét szójaszószt és mézet. Felhasználás előtt alaposan lecsepegtetjük és kissé besózzuk a húst (vigyázzunk, mert a szójaszósz is sós), majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Petrezselymes, fehér borssal fűszerezett, párolt, vegyes zöldséggel kínáljuk.