2008. november. 19. 05:50 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2008. november. 18. 22:02 Gasztro

Gyömbér: a csodálatos gyökér - receptek

A gyömbért őshazájában, Indiában egyenesen csodaszernek tartják. Az ázsiai, amerikai, európai konyhák pompás fűszere és gyógyszere, amely számos ételt és italt varázsol el. A téli hideg, nedves napokban különösen jó szolgálatot tesz.

Felmelegítő és serkentő hatásáról i. e. 500 évvel Konfucius is említést tesz. Az első nagy kínai füvészkönyv, a Pen Cao Csing hitelesen dokumentálja áldásos hatását, egyebek mellett a keringési és emésztési panaszokra. A hagyományos  ájurvédikus orvoslás univerzális képességeket tulajdonít a gyömbérnek,amely nemcsak a testet gyógyítja és erősíti, hanem a szellemet is. Az ókori Görögországban is ismerték emésztést könnyítő hatását, a nagy lakomák után az előkelő házaknál gyömbért rágcsáltak. A rómaiak felfedezve „szerelmi hatóerejét”, a boraikat fűszerezték vele.  A Korán szerint a Paradicsomban gyömbéres ételeket szolgáltak fel. A középkori Itáliában az időseknek javallták, mint fiatalítószert. Több évezredes tapasztalat mutatja, hogy az utazással járó émelygés ellen is jó, hiszen a kínai tengerészek ősidők óta gyömbért rágcsálnak a tengeribetegség ellen.

A gyömbért ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. A világtermelés közel 25 százalékát Kína adja. Fűszerként a növény gyökértörzsét, az úgyneveztt rizómát fogyasztjuk, amely három százaléknyi illóolajat tartalmaz. Megtisztítva,  frissen vagy  szárítva,őrölve használjuk. Aromái,j ótékony hatásai természetesen a frissen való felhasználásnál érvényesülnek leginkább. Meghámozzuk, s mindig csak annyit vágunk, reszelünk le belőle, amennyire szükségünk van.  A maradékot műanyag fóliába, vékony kendőbe göngyölve három hétig is frissen tarthatjuk  a hűtőszekrényben. Mélyhűtve is jó: így is lehet hámozni, reszelni pedig még könnyebb. A gyömbért mindig csak a főzés legvégén adjuk az ételhez. Vigyázzunk, mert igen intenzív az aromája.

Tippek
Gyömbértea


Nemcsak kellemes ital, de kiváló szer a meghűlés elkerülésére, vagy ha már megtörtént a baj, a kúrálására. Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk apróra, és főzzük lassan, fél órán át fél liter vízben. Szűrjük le, s amikor már nem forró, ízesítsük citrommal, mézzel. Jól kombinálható más fűszerekkel, például fahéjjal, szegfűszeggel vagy kardamommal is.

Gyömbéres lencse

Mossunk meg fél kiló vörös lencsét, majd lobogó forró vízbe dobva 20 perc alatt főzzük puhára. Míg a lencse fő, 15 deka húsos bacont csíkokra vágunk, egy kanál olívaolajon megpirítjuk, kivesszük és melegen tartjuk. Ugyancsak csíkokra vágunk egy nagy piros kaliforniai paprikát, felkarikázunk két nagy fej lila hagymát, majd megsütjük őket a serpenyőben maradt zsiradékon. Mikor már majdnem készen vannak, hozzáadunk egy púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbért. Közben két evőkanál kukoricakeményítőt elkeverünk két deci tejszínnel vagy kókusztejjel és ezzel besűrítjük a lencsét. Végül elkeverjük a sült zöldségekkel megszórjuk a sült bacondarabkákkal és rizzsel tálaljuk.

Gyömbéres keksz

Amerika kedvence. Egész évben készítik, de leginkább a Hálaadás Napjának süteménye, tejjel szokták fogyasztani. Fél kiló lisztet összegyúrunk 20-20 deka cukorral és vajjal, körülbelül másfél deci tejjel, 1 csomag sütőporral, egy fél rúd vanília kikapart belsejével, egy kávéskanál fahéjjal és egy púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbérrel. Kinyújtjuk fél centi vastagra, különböző formákkal kiszaggatjuk, sütőlapon 12-13 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, könnyen megég. Fémdobozban hetekig eltartható.  

Gyömbéres karaj

Bepácolunk, és egy napig hűtőszekrényben érlelünk egy kiló sovány, csontos sertéskarajszeletet. A páchoz kevés vízzel kikeverünk1- 1 púpozott kávéskanál őrölt gyömbért és fűszerpaprikát, 1,5- 1,5  evőkanál sötét szójaszószt és mézet. Felhasználás előtt alaposan lecsepegtetjük és kissé besózzuk a húst (vigyázzunk, mert a szójaszósz is sós), majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Petrezselymes, fehér borssal fűszerezett, párolt, vegyes zöldséggel kínáljuk.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?