Kaukázusi asztal: saslik, plov, tolma - receptek
Békés időkben bejárni a Kaukázus, illetve a Kaukázuson-túli terület egy részét nem mindennapi gasztronómiai élmény. Csodálatos fogások készülnek a hegyi aulok hagyományos, szabad tűzhelyű konyháiban. Ételektől-gyümölcsöktől roskadozó terített asztalhoz ültetik a vándort.
Örmények, grúzok, azerbajdzsánok, csecsenek, avarok, oszétek és még vagy tucatnyi kis nép lakja a Kaukázust. Kopár, égbe törő hegyek, hatalmas sziklaszirtek, termékeny zöld völgyek, felföldek, sebesen futó folyók vidéke ez. Errefelé rendkívül vendégszeretőek az emberek. Pár évvel ezelőtt személyesen is megtapasztalhattam vendégszeretetüket, amikor a nehezen járható utakon egy kis magyar csapattal a Magas-Kaukázusban olyan falvakba is eljutottunk, ahol nemcsak az első magyarok, hanem az első európaiak voltunk. A szíves vendéglátók házainak eresze alatt még sok helyen marhatrágya száradt, ott ezzel (is) tüzelnek a külvilágtól télen hónapokra elvágott hegyi aulokban. Lev Tolsztoj a cári hadsereg tüzér-hadapródjaként rajzokban örökítette meg e csodálatos tájat, s a kaukázusi hegylakók között szerzett élményei alapján írta meg a Hadzsi Muratot.
Tolma, az egyik legjellemzőbb örmény étel © travelkate.info |
Persze mindennek a sokféle nép vagy nemzet asztalához ülve a Kaukázusban nincsen igazán jelentősége. Tolsztoj említett regényében Hadzsi Muratot a házigazda, Szado felesége és lánya száklyájukban az alacsony kerek asztalon teával, vajas lepénnyel, sajttal, csurekkel (kalács) és mézzel kínálta meg. Mi vendéglátóinktól az ételekkel és gyümölcsökkel – gránátalma, füge, őszibarack bőven terem a hegyoldalak lankáin – bővelkedő vacsora fénypontjaként birkamájból sütött saslikot kaptunk. Miközben a fekete cserkeszbe öltözött férfiak vérpezsdítő ritmusú kardtáncot jártak, majd gyönyörűen felékszerezett asszonyaik, lányaik bűvöltek el bennünket táncukkal.
Jereváni tolma szőlőlevélben
Hozzávalók: 20 dkg bárányhús, 4 dkg rizs, 1 fej hagyma, petrezselyem, fekete bors, 15 dkg friss vagy konzervált szőlőlevél, 1,5 dl joghurt (tejföl is lehet), 1 fokhagymagerezd, cukor, só, húsleves.
A ledarált bárányhúshoz hozzáadjuk a rizst, majd az apróra vágott hagymát, a finomra metélt petrezselymet és a borsot. A kézzel megformázott töltelékeket betekerjük a szőlőlevelekbe, majd akkurátusan egymás mellé helyezzük a főzőedényben. A húslevessel felöntött töltött tolmát fedő alatt készre főzzük. Asztalra téve joghurttal (tejföllel) tálaljuk, amelyet tetszés szerint ízesíthetünk sóval, fokhagymával és borssal, de akár cukorral is.
Örmény saslik
Hozzávaló: 60 dkg bárányhús, 4 dkg szalonna, 10 dkg hagyma, 1 evőkanál konyak, 2 cl citromlé vagy 3 százalékos ecet, pirospaprika, szárított kapor, menta, koriander, só.
A kaukázusi népek rizsétele a plov © travelkate.info |
Örmény plov
Hozzávalók: 0,5 kg rizs, 5 pohár víz, 10 dkg szeletelt, szárított gyümölcs, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt szilva, 3 evőkanál szeletelt mandula, 1 dl méz, 25 dkg vaj, só.
Jól mossuk ki a rizst. Öntsük a vizet egy fazékba, s tegyünk bele 10 dkg felolvasztott vajat, ízlés szerint sót. Vegyük nagy lángra, s amikor a víz felforrt, zúdítsuk bele a rizst. Normál hőmérsékleten főzzük tovább. Amíg fő a rizs, addig egy serpenyőben a maradék 15 dkg vajon forgassuk meg az aszalt gyümölcsöket. Amikor megpuhulnak, öntsük hozzá a mézet, mégpedig úgy, hogy 2-3 cm-re ellepje a gyümölcsöket. Főzzük tovább 10 percig a rizst, majd tegyük ki tányérokba, és a kész gyümölcsmártással együtt fogyasszuk. Az örmény plov teljesen húsmentes, míg általában a kaukázusi rizsételek különböző változatai birka-bárányhúsból készülnek, egész fej fokhagymával és szezámolajjal.