2010. január. 12. 20:36 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 13. 17:58 Gasztro

Az istenek gyümölcse

A már az ókorban is ismert gránátalma apró rubinpiros gyöngyeivel nemcsak páratlan szépségű, de jellegzetes ízű és kiváló gyógyhatással is bír. A mediterránum késő ősszel érő gyümölcse a téli hónapokban nálunk is kapható.

A fáma szerint Héra, Zeusz felesége, a házasság, a termékenység és a hűség isteni megtestesítője erre a gyümölcsre ruházta át legfőbb tulajdonságait. Ám élvezetét mégis Aphroditének, a szerelem istennőjének köszönhetjük, aki az első gránátalmafákat ültette Ciprus szigetén. Sikerült is neki az istenek növényével tartós, földi örömöt szerezni az embereknek. Mert amellett, hogy a mese szép, tény, hogy a gránátalmát több ezer éve termesztik. Az ókori régészeti lelőhelyek feltárásakor számos sírmaradvány került elő, amelyen a gránátalma díszítőelemeként szerepel. Egyediségét a Bibliai is megemlíti. Salamon királynak saját gránátalma ültetvénye is volt. Papjai a szentélybe csak gránátalma motívumokkal díszített ruhában léphettek be. Ő maga pedig imigyen csábította Sába királynőjét: ”Forralt bort és gránátalma friss levét adnám inni neked.” (Énekek éneke).

Ázsiában és a Közel-Keleten évezredek óta lángvörös színe és termésében növő számtalan, apró magja miatt a szerelem, a bőség és a termékenység ősi jelképe. A lédús magból kicsurranó vérpiros léhez azonban egyes helyeken a halál jelképét is társították. A keresztény kultúrában a gránátalma a szeretet szimbóluma. Számos, itáliai festők által ábrázolt Mária-képen is ott szerepel a szeretet almája, de megtalálható mint hatalmi jelkép, a királyok kezében is.

Az örmény konyhában

Mivel Ázsiában évezredek óta őshonos, így nem csoda, hogy az örmény konyhán is igen kedvelt és nagyra tartott gyümölcs. Szinte teljesen sótlanul főznek és készítenek el minden ételt, viszont egészen egyedi módon a gránátalmát is használják levesekhez, húsos és főleg halas fogások elkészítéséhez, és szószokat is készítenek belőle. A gyümölcs magjait átpasszírozzák és vagy magában, vagy egy kicsit édesítve, illetve más gyümölcsökkel (szilvával, sárgabarackkal) együtt főzik meg. De gyakori, hogy csonthéjas gyümölcsöket törnek egészen apróra és azzal sűrítik. Az így elkészült szószt leggyakrabban birkahúshoz adják, amely a gránátalma savanykás ízével nagyszerűen harmonizál. Az örményeknél is kedvelt – szintén bárányhúsból készített – húslevesnek is egyik alkotórésze, pár kanál gránátalmalével ízesítik.

Érdemes megkóstolnunk, kipróbálnunk egy-egy gránátalmával ízesített fogást. A savanykás-fanyar, pikáns ízvilágú, ritka szépségű gyümölcs a téli hónapokban állandó vendége lehet konyhánknak.

Több népi hiedelem is fűződik hozzá: ha egy lány gránátvirágot kap, akkor az hamarosan heves szerelemre gyúlik. Egyes vidékeken a lakodalomban az ifjú pár megjelenésekor gránátalmát dobnak a földre, minél több darabra törik, annál nagyobb bőséget, gazdagabb gyermekáldást, nagyobb szerencsét hoz.

A növény kivételes és sokoldalú gyógyhatását már Hippokratész is megemlíti. A jelenkor természetgyógyászata is újra felfedezte, hogy a gránátalma leve egészen kivételes tulajdonságokkal bír. Kiváló vérzés- és lázcsillapító, hatékonyan alkalmazható a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és gyulladásgátló. Kiemelkedően erős az antioxidáns hatása, így rákellenes szerként is számon tartják.

A gránátalma magjai önmagukban is igen élvezhetőek, de többnyire kifacsart, átszűrt levét fogyasztjuk, és kiváló szörp is készül belőle. Ez többnyire grenadine néven kapható, kedvelt koktél- és mártásalapanyag. Az aszalt apró termések pedig az indiai anardana fűszer alapjául szolgálnak. A mediterrán és egyes ázsiai konyhákon gyakran tűnik fel húsok, halak kiegészítőjeként a gránátalma.

 

Receptek (Oldaltörés)

Rubingyöngyökkel töltött hal gránátalma szósszal

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú (kb. 70 – 80 dkg) friss,fehér húsú hal egészben, 1 közepes nagyságú (30 – 40 dkg) gránátalma, 5 dkg kimagozott meggy, vaj a pároláshoz és a sütéshez.

A hal belsőségeit eltávolítjuk, fejét levágjuk. A halat kívül-belül kenjük be vajjal. A gránátalma terméseit kanalazzuk ki, és a felével töltsük meg a halat. Tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe és kb. 10 percig fóliával lefedve, majd fólia nélkül süssük, amíg a hal belseje megpuhul, kívül pedig megpirul. Amíg a hal sül, készítsük el a mártást. A gránátalma terméseinek másik felét passzírozzuk át, akár kétszer is, és lassú tűzön főzzük fel. Amikor forrni kezd, akkor adjuk hozzá a pépesre tört meggyet és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A kész halra tálaláskor kanalazzuk rá a szószt. Rizskörettel tálaljuk.

Kajszaba (desszert)

Hozzávalók: 1,5 dl gránátalma lé, 20 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva, 15 dkg kimagozott szilva, 50 g vaj, 0,5 dl víz, 1 evőkanál kristálycukor.

A vajat melegítsük fel egy serpenyőben és adjuk hozzá a szilvát. Addig süssük, amíg a szilva levet ereszt. Ekkor adjuk hozzá az aszalt sárgabarackot, és süssük még kb. 15 percig, vagy amíg a gyümölcsök megbarnulnak. Ezután adjuk hozzá a gránátalmalevet és a cukrot, forraljuk fel. Kisebb tálkákba adagoljuk, akkor tálaljuk, amikor kihűl és kissé megsűrűsödik. Nagyon finom, pikáns, gyümölcsös desszert, de kínálhatjuk tejszínhabbal is.

hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.