2010. január. 08. 18:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 08. 16:42 Gasztro

A hét receptje

Amikor nálunk már mindenki megkönnyebbül, hogy végére járt a bejglinek, akkor kezdenek a világ nem kis részén ünnepelni és eszegetni a jeles napokra készült süteményeket. A héten az ortodox karácsony és új év alkalmából sok helyütt asztalra került a görög Vaszilopita, azaz a László-kenyér.

A receptjét érdemes megjegyeznünk, ha legközelebb a bolti kalács, kuglóf, uzsonnasütemény vásárlása helyett, késztetést érzünk egy kis sütéshez. A László-kenyeret különösebb alkalom nélkül is érdemes az asztalra tenni, biztos nem sértődik meg érte.

Hozzávalók:

250 gr vaj
2 kis kanál citromhéjreszelék
2 és1/2 csésze cukor
6 tojás
1 csésze sütőporos liszt
2 csésze közönséges liszt
1/2 kiskanál szódabikarbonát
1 csésze tej
2 kanál citromlé
1/4 csésze tört pisztácia
1/4 csésze tört dió
1/4 csésze tört fehér mandulabél
Ennyi elég is lenne, de ha mégis cicomáznánk a dolgot, akkor a
díszítéshez:
1/4 csésze tört pisztácia
1/4 csésze tört dió
1/4 csésze vágott mandulabél
1/4 csésze cukor

© gorogrecept.homestead.com
Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek, szétnyitható tortaformát. Keverjük össze a vajat a citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük habosra. Üssük bele s dolgozzuk el egyenként a tojásokat. Keverjük el a kétféle lisztet a szódabikarbónával, dolgozzuk össze a tejjel, majd az egészet vegyítsük a felvert tojásos masszával. Végül hozzáadjuk a citromlevet és a tört csonthéjasokat, alaposan eldolgozzuk.

A tésztát beleöntjük a tortaformába, majd közepes sütőben 30 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, lecsatoljuk a formát és hagyjuk langyosra hűlni. Szeletelés előtt meghintjük porcukorral.

Ha az ünnepibb változattal akarunk előállni, mondjuk egy januári születésnap, névnap vagy hétvégi vendégfogadás alkalmából, akkor a tetejére szórjuk az összekevert díszítőanyagot és visszatesszük addig a sütőbe, míg a cukrozott mandula és pisztácia szép barnás színt nem kap (vigyázzunk, ne égessük meg!).