Milyen legyen a karácsonyi pulyka?
A novemberi dércsípéssel elhullatták termésüket kertünk gyümölcsfái. Csupán egyetlen fácska, a naspolya őrizte még sárgásbarnás kincseit.
A régi népi bölcselet úgy tartja, a laspolyát vagy miszpolyát – a latinban eredetileg mespila, elolaszosodott változata a nespula, ez került 1410 körül magyar szószedetbe – akkor kell leszedni, ha a dér kétszer beleharapott. A padláson szétterített naspolya kissé fanyar, borízű gyümölcse többnyire már leszedetten érik be. A gyümölcsbőrt lehúzva élvezhető igazán ez, az idősebbek gyerekkorát idéző csemege. Amikor telente még nem voltunk narancs, banán és mandarin bőségben. A Kárpát-medencében az almához, körtéhez, birshez hasonlóan létjogosultsága volt a kertekben. Aztán valahogy kiment a divatból, de mostanság egyre-másra tűnik fel újra a piacokon.
A magvas, ám antioxidáns anyagokban, C-vitaminban és kalciumban gazdag beérett, kásás naspolya megállja a helyét minden ínyencek asztalán. A magyar receptárban többnyire csak lekvár-zselé, esetleg bő termés esetére még borkészítési passzusokat találhatunk naspolyából. Az ázsiai országokban (Japán, Kína) és kontinensünk mediterrán térségében igen népszerű gyümölcs – Pannóniában is a rómaiak honosították meg – konyhai felhasználása sokkal gazdagabb a miénknél. Az olasz, görög, spanyol fogásokban különféle húsokkal fordul elő. Érdemes kipróbálni. Karácsonyi ajánlatunk a spanyolok naspolyás-gesztenyés pulykasültje és halétele.
Recept
Naspolyás-gesztenyés pulykasült
Naspolya. Beleharapott a dér © Tóth Sándor |
A pulykát kívülről és belülről is jól átmossuk langyos vízzel, és bedörzsöljük sóval. Egy lábasba vizet öntünk, majd megsózzuk, amikor felforrósodott, beletesszük a héjas, bevagdosott gesztenyét és a babérlevelet. 40 percig főzzük. A megfőtt és megtisztított gesztenyéket osszuk két adagra, s a felét vágjuk apróra. Keverjük össze a felaprított gesztenyét a felszeletelt kolbásszal, a feldarabolt, lehéjazott, magjaitól megszabadított naspolyával, egy felaprított hagymával, az apróra darabolt baconnel, a kanálnyi oportóval, a csipetnyi tárkonnyal, sóval és borssal. Ez kerül töltelékként a pulykába, amit magas falú tepsibe teszünk, meglocsolva az olajjal és a pohár fehér borral, mellé dobva a fokhagymát és a rozmaringágakat.
180 Celsius fokra állított sütőben két óra hosszat sütjük. Az első órában alufóliával letakarva. Egy óra elteltével vegyük ki a tepsit a sütőből, és locsolgassuk meg a pulykát a tepsi aljában összegyűlt lével. Rakjuk mellé a maradék gesztenyét, két kisebb hagymát négyfelé vágva, majd alufólia nélkül toljuk vissza a sütőbe még egy órára. A kész pulykasültet párolt zöldségekkel és sültburgonyával tálaljuk. Fehér bort kínálunk hozzá.
Tonhal naspolyával
Hozzávalók: 1/2 kg friss naspolya, 30 dkg póréhagyma, 25 dkg natur tonhalkonzerv, 1/2 liter tej, 4 db tojás, 1/2 citrom, 1/2 narancs, 9 dkg vaj, csipetnyi só és bors. Elkészítése egyszerű, körülbelül 75 percet vesz igénybe. Hámozzuk meg és magozzuk ki a naspolyát. Tisztítsuk meg a póréhagymát és szeleteljük fel vékonyan. Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a póréhagymát, és mérsékelt tűzön dinszteljük meg.
A megdinsztelt póréhagymát, az előkészített naspolyát, a levétől lecsorgatott tonhalat, a tejet, a tojásokat, a kifacsart citrom- és narancslét, a borsot és a sót mixeljük össze, majd simítsuk alumínium sütőformába vagy kerámiaedénybe. 180 Celsius-fokos, légkeveréses sütőben 40 perc alatt kész. Ehhez a fogáshoz is fehér vagy egy könnyű rozé bort kínáljunk.