November 11.: senki nem maradhat éhen
Ha november, akkor újborkóstolás és libator ország szerte a Szent Márton nap jegyében.
A szentéletű toursi püspök neve napján – november 11. – senki sem maradhat éhen-szomjan. A hagyomány szerint Márton tiszteletére mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. A régiek úgy tartották, minél többet isznak ilyenkor, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. S minél többet esznek, annál biztosabb, hogy egész évben nem éheznek majd. Manapság azért jellemzően a Márton naphoz közel eső hét végéken indul útjára a gyönyör. A számos országos rendezvényből ezúttal kettőt ajánlunk figyelmükbe.
Libator előtt. Mártonnak köszönhetik |
Tizenhárom neves magyar borász hozza el a skanzenba zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes íz világát. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, de ki lehet majd próbálni a lopózást is. A Borkalandozások címet viselő workshop jellegű programban Zilai Zoltán ügyvezető, nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, a készítéséről és egyéb érdekességekről.
A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni.
A Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben pedig 4 fős családi vagy baráti csapatok mérhetik össze ügyességéket: eldőlhet, hogy kik tudnak gyorsabban kukoricát fosztani, morzsolni és darálni, majd a végén egy tál puliszkát megenni.
A másik nagyszabású program november 13-15-én Debrecenben lesz, ahova ezúttal kivételesen nem a pulykakakasért érdemes menni. A cívis város Egerrel fogott össze, hogy hatalmas evés-ivást rendezzen: Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal!
November 13-án pénteken délután kettőkor terítik meg a Kossuth téren a Márton-napi „nagyasztalt”, amelyről három napon át nem fogyhatnak el a libaétkek (főleg a Barabás étterem ínyencmesterei jóvoltából). Lesz itt libatepertő krém pirítóssal,töltött káposzta libahússal, savanyú libaleves, hagymás libamájcsíkok, májas libahurka, libazúza pörkölt, ludaskása, sült libacomb. Édesszájúaknak meggyes pite, házi csörögefánk, vargabéles.
A szomjazó torkokat pedig olyan egri csillagok nedűivel lehet locsolni, mint a Kovács Nimród Winery, a St. Andrea pincészet, a Gróf Buttler Történelmi Borászat, a Gál Lajos, a Demeter, a Don Simon, a Daróczi, a Kőporos Pincészet vagy a Korona Borház és a Vitavin.