2009. november. 06. 10:38 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. november. 06. 10:35 Gasztro

November 11.: senki nem maradhat éhen

Ha november, akkor újborkóstolás és libator ország szerte a Szent Márton nap jegyében.

A szentéletű toursi püspök neve napján – november 11. –  senki sem maradhat éhen-szomjan. A hagyomány szerint Márton tiszteletére mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. A régiek úgy tartották, minél többet isznak ilyenkor, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. S minél többet esznek, annál biztosabb, hogy egész évben nem éheznek majd. Manapság azért jellemzően a Márton naphoz közel eső hét végéken indul útjára a gyönyör. A számos  országos rendezvényből ezúttal kettőt ajánlunk figyelmükbe.

Libator előtt. Mártonnak köszönhetik
A Szentendrei Skanzenben már most  hét végén, november 7-én és 8-án Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak. Lesz újborkóstolás, Márton napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A tökéletes libaétkek elkészítésének titkát Bede Róbert séf és lúdspecialista osztja meg a látogatókkal. A neves szakács konyhájában ízletes lúdfalatokat lehet majd kóstolni, hiszen a Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De maradhat el természetesen a hagyományos sült libacomb és sült tök, lúdkása és a sokféle rétes sem. A múzeumban működő Jászárokszállási Fogadó szombat este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket.

Tizenhárom neves magyar borász hozza el a skanzenba zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes íz világát. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, de ki lehet majd próbálni a lopózást is. A Borkalandozások címet viselő workshop jellegű programban Zilai Zoltán ügyvezető, nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, a készítéséről és egyéb érdekességekről.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni.

A Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben pedig 4 fős családi vagy baráti csapatok mérhetik össze ügyességéket: eldőlhet, hogy kik tudnak gyorsabban kukoricát fosztani, morzsolni és darálni, majd a végén egy tál puliszkát megenni.

A másik nagyszabású program november 13-15-én Debrecenben lesz, ahova ezúttal kivételesen nem a pulykakakasért érdemes menni.  A cívis város Egerrel fogott össze, hogy hatalmas evés-ivást rendezzen: Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal!

November 13-án pénteken délután kettőkor terítik meg a Kossuth téren a Márton-napi „nagyasztalt”, amelyről három napon át nem fogyhatnak el a libaétkek (főleg a Barabás étterem ínyencmesterei jóvoltából). Lesz itt libatepertő krém pirítóssal,töltött káposzta libahússal, savanyú libaleves, hagymás libamájcsíkok, májas libahurka, libazúza pörkölt, ludaskása, sült libacomb. Édesszájúaknak meggyes pite, házi csörögefánk, vargabéles.

A szomjazó torkokat pedig olyan egri csillagok nedűivel lehet locsolni, mint a Kovács Nimród Winery, a St. Andrea pincészet, a Gróf Buttler Történelmi Borászat, a Gál Lajos, a Demeter, a Don Simon, a Daróczi, a Kőporos Pincészet vagy a Korona Borház és a Vitavin.