2009. október. 16. 18:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. október. 16. 18:01 Gasztro

Jó éve volt a pálinkának – exkluzív recept

2009 a nagy nemzetközi elismerések esztendeje az Agárdi Pálinkafőzde történetében.

Az idei Destillata Nemzetközi Párlatversenyről elhozták az Év Főzdéje és az Év Pálinkája díjat, míg párlatmesterük, Vértes Tibor az Év Főzőmestere lett. Most pedig, október 14-én átvehették a Superbrands díjat.
 
Magyarország 2004 óta tartozik a 82 országban jelen levő nemzetközi márkaközösséghez, amelynek díjai garantálják a kiemelkedő minőséget és professzionalitást. A rangos elismerés elnyerését zártkörű eseményen ünnepelték meg az agárdiak. A Sreiner tanyán ez alkalomból mutatták be a legújabb párlatokat: a szinte már feledésbe merülő gyümölcsből készült Ringlópálinkát, és a Vadcseresznye pálinkát, ami a Bakony déli lankáin vadon termő, apró szemű cseresznyéből készül.

A különleges ízek azonban nemcsak a poharakba kerültek, hanem a kemencés vacsora fogásaiba is. Egyebek mellett a sült malacot érlelt almapálinkával locsolták, pirított sütőtökös burgonyafánkot adtak hozzá, a vadraguba pedig kökénypálinka került. Ennek a fogásnak a receptjét kapta meg a hvg.hu exkluzív közlésre.

Kökénypálinkával ízesített, vargánya- rókagombás vadragu, zöldfűszeres knédlivel

1 kg vaddisznó lapockát 2 órára bepácolunk 6 cl Agárdi kökénypálinkába. A bepácolt húsokat 2 napig fehérboros, zöldséges, fűszeres pácban tovább érleljük, majd a húsokat ebben a páclében lassú tűzön 3-4 órán keresztül pároljuk. A készre párolt húsokat kivesszük, majd az alaplét beforraljuk.

20-20 dkg friss vargányát és rókagombát blansírozunk, utána olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd ráöntjük a beforralt alaplevet. Az alaplébe visszahelyezzük a húsokat, friss petrezselyemmel és fehérborral készre pároljuk. Tálalás előtt 2 cl Agárdi kökénypálinkával ízesítjük a ragut.

A körethez 25 dkg kenyeret felkockázunk, sütőben megpirítjuk. 4 tojás sárgáját 2 dl tejjel, friss petrezselyemmel, őrölt borssal, sóval összekeverünk. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A pirított kenyérkockát és a tejes tojássárgáját laza mozdulatokkal összekeverjük, majd a felvert tojáshabot is hozzá vegyítjük. Végül formába rakjuk és 30 perc alatt kigőzöljük.


 

 

 









 

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.