A csokoládé olasz fővárosa: megváltás telhetetleneknek
Olaszországra gondolva nem feltétlenül az éjfekete kakóbab jut elsőként az eszünkbe. Pedig az itáliai Piemont régiónak, illetve székhelyének, Torinónak igenis ott a helye a világ csokoládétérképén.
Torino – Gianduja kalapja
Torino a piemonti csokoládébirodalom fellegvára – a mogyorós csokoládé, az úgynevezett gianduia igazi helyi specialitás, amely Michele Prochet találékonyságát dicséri. A francia megszállás idején Napóleon embargót vezetett be, ami miatt a kakaó ára az egekbe szökött. A torinói cukrász a kakaó egy részét a környékről származó mogyoró lisztjével helyettesítette. Egész mogyorót, cukrot kevert még hozzá, majd a keveréket pralinévé formálta – és már meg is született a torinóiak leghíresebb édessége, a Gianduiotti. A apró kis csokoládécsoda a karneválhoz kapcsolódik, nevét a tipikus karneváli alak, Gianduja kifordított kalapjáról kapta. Gianduja féltékeny kedvese Giacomette, aki szintén csábít mogyorós csokoládé formában is. Aki szeretné megkóstolni a szerelmespár ihlette finomságokat, annak érdemes betérnie Torino egyik legrégebbi, 1897-ben nyitott „csokoládélaboratóriumába“. A hagyományos édességeiről híres A. Giordanóba, amely a Carlo Felice tér 69. szám alatt található, egészen közel a pályaudvarhoz.
A. Giordano. Nyitott laboratórium © Molnár Kata Orsolya |
A klasszikus csokoládék mellett nem szabad megfeledkezni a legújabb fejlesztések adta élvezetekről sem – ki más is lehetne jobb vezetőnk, mint Guido Gobino? A legifjabb Gobino 2008-ban Londonban mutatta be legújabb ízorgiáját, a Cremino al Sale Marino Integrale e Olio Extra Vergine Di Oliva elnevezésű, kézműves gianduia pralinékockáját, mely tengeri sóval és extra szűz olivaolajjal készült. A bemutató oly jól sikerült, hogy rögtön helyben el is nyerte a Csokoládé Akadémia arany díját. Aprócska, a Lagrange utca 1. szám alatt található boltjában a rendkívül izgalmas ízvilágú díjnyertes csoda mellett számos klasszikus és formabontó édességet is kipróbálhatnak az édesszájúak.
Hogy még ez sem elég? A telhetetleneknek a CioccolaTÓ fesztivál jelenthet megváltást – a nemes egyszerűséggel csak a csokoládé fővárosának becézett Torino minden évben több napos fesztivállal ünnepli édes szenvedélyét, ahová a világ minden pontjáról várja a csokoládébarátokat.
Alba – Ferrero mogyorói
A Lunga-vidék kapujában, Albában alapították a világ egyik leghíresebb csokoládégyárát, a Ferrerót. A mindmáig családi kézben lévő vállalkozást Pietro Ferrero indította útjára, mikor a második világháború utáni években megnyitotta első cukrászüzletét. A térség egyik legnagyobb büszkesége a mogyoró, mely a helyiek szerint természetesen a világ legjobbika – ebből kezdte el gyártani Pietro Ferrero a Pasta Gianduját, mely egy szeletekre vágható és kenyérre kenhető mogyorókrém.
A termék mai változata minden háztartásban jól ismert, ez a Nutella. A mogyorókrém pillanatok alatt meghódította Nyugat-Európát, hamarosan pedig új termékek is követték: a Mon Chéri a német piacot, a sok tejjel és kevesebb kakóbabbal készült Kinder termékcsalád pedig a gyermekeik egészségét szem előtt tartó szülőket célozta meg. Felismervén a gyermekek szerepét a csokoládéfogyasztásban, a cég önálló kutató-fejlesztő részleget hozott létre a számukra készített édességek kidolgozására. A ma már 4,5 millárd eurós éves forgalmat bonyolító, 18 európai és 11 tengerentúli egységgel dolgozó globális vállalatot a Ferrero család harmadik generációja, Pietro és Giovanni irányítja.