Magyar cukrászda Tokióban – eredeti recept
A Gerbeaud június 17-én megnyitja első külföldi cukrászdáját Tokió belvárosában, a Ginza körzetében.
Három éve tartó előkészítés, szervezés után május 21-én ünnepélyes keretek között írta alá Pintér Katalin, a Gerbeaud- ház ügyvezető igazgatója és Takao Inoh, a japán ICube cég ügyvezetője a tokiói Gerbeaud cukrászda nyitásáról és működéséről szóló szerződést.
A Gerbeaud Cukrászda Arany Szalonjában tartott aláírási ceremónián részt vett a japán nagykövet Shinichi Nabekura és Christian Mühlethaler svájci nagykövet is, tekintettel arra, hogy a névadó, Gerbeaud Emil genfi születésű.
A tokiói Gerbeaud Cukrászda ünnepélyes megnyitása része az idén Japánban zajló Magyar Kulturális Évad programsorozatának. A japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat 140 évvel ezelőtt vette fel egymással a két ország. A Gerbeaud Cukrászda ennél egy kicsit „öregebb”, hiszen tavaly ünnepelte 150. születésnapját.
A 120 négyzetméter alapterületű Gerbeaud Tokióban ugyanolyan asztalok, székek és berendezési tárgyak kapnak helyet, mint Budapesten a Vörösmarty téri cukrászdában. A kínálat javát a tradicionális magyar sütemények - Esterházy torta, Dobos torta, Gerbeaud szelet -, teasütemények, kandírozott gyümölcsök képezik. Több mint egy évet tanult Magyarországon, a Gerbeaud termelőüzemében az a japán cukrász, aki a japán főváros vendégeknek prezentálja majd a magyar finomságokat. Tokióban Böléné Vlasics Gyöngyi – a Gerbeaud Kávéház igazgatónője – vezeti a cukrászdát, míg a japán cukrászok munkáját László Péter mestercukrász segíti.
A cukrászda után még ez év végén egy édességbolt is nyílik Tokióban, ahol a Gerbeaud csokoládékat és bonbonokat lehet majd kapni. Bár a Vörösmarty (anno Gizella) téri cukrászdát Kugler Henrik alapította 151 esztendővel ezelőtt, mégis a Svájcból elszármazott – Angliában, Franciaországban és Németországban tanult - Gerbeaud Emil tette világhírűvé. Az ő születésének 155. és halálának 90. évfordulója is az idén van, így az új üzlet nyitásánál méltóbban aligha lehetne tisztelegni emléke előtt.
Recept Gerbeaud szelet (eredeti) | |
Hozzávalók a töltelékhez: 13 dkg darált dió, 10 dkg cukor, sárgabarack lekvár. A lisztet összedolgozzuk a cukorral, a zsiradékkal és a tojással, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját és a szódabikarbónát. A tésztát alaposan kidol-gozzuk, három részre osztjuk, késfok vastagságúra nyújtjuk. Az egyiket – kikent – tepsibe fek-tetjük és megkenjük baracklekvárral,behintjük darált dió és cukor keverékével, majd óvatosan ráfektetjük a második lapot, megismételjük a müveletet, a tetejére helyezzük a harmadik tésztalapot. 1 óráig pihentetjük, utána lassú tűzön megsütjük. Ha kész,kihűtjük és a tetejét bevonjuk csokoládémázzal. (Forrás: Szakál László: Híres emberek híres receptjei) |