A tökéletes répatorta receptje
A répatorta nagyszerű rágcsálnivaló: a finom fűszeres íz szerencsés esetben lágy, könnyű állaggal párosul, ami ellenállhatatlanná teszi. Aki egyszer kipróbálja, újra és újra neki fog állni. Nemcsak húsvétkor, amikor a nyuszi ürügyén vitathatatlan a létjogosultsága.
Hogy még ennél is szívderítőbb legyen a helyzet, könnyű elkészíteni. A receptben leírtak puha, omlós süteményt eredményeznek. Felmerülhet a probléma, hogy darabjaira hullik, amikor megpróbáljuk kiszedni a klasszikusan répatorta sütésére kiváló kuglófformából. Persze attól, hogy szétesik, nem lesz kevésbé finom, de a tálalásnál így csak rusztikus rögrengetegként vezethetjük elő, ami viszont enyhén szólva is giccses.
© franciakonyha.hu |
Répatorta
1 bögre olaj
2 tojás
1 bögre barnacukor
2 bögre reszelt sárgarépa
1 ¾ bögre liszt
2 teáskanál (1 csomag) sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¾ teáskanál őrölt szerecsendió
½ csésze dió durva darabokban
1 bögre kis kockákra vágott (ízlés szerint tej vagy fekete) csoki
Az olajat és a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a finomra reszelt répát, a lisztet, a fűszereket, valamint a diót és a csokit. Kivajazott, kristálycukorral enyhén megszórt kuglófformába öntjük a keveréket. Előmelegített sütőben 170 fokon letakarva sütjük 45 percig. Ezt követően leszedjük a fóliát a tetejéről, és tovább sütjük. Tűpróbával győződünk meg az elkészültéről. Ha a beleszúrt tű szárazon jön ki a répatortából, akkor jó. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliakrémmel tálaljuk. Ja, és ez idő tájt ültessünk a közepére egy marcipán nyuszit, pláne répát.