2009. március. 23. 20:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. március. 24. 01:33 Gasztro

Világbajnok magyar pálinkafőzde

A Destillata 2009 nemzetközi párlatversenyen az Agárdi Pálinkafőzde megkapta az elérhető legmagasabb szakmai elismeréseket. Kiérdemelte az Év Főzdéje címet, termékei közül több az Év Pálinkája, szakmai vezetőjük, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

A badeni eredményhirdetés után a díjakat március 18-án a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen vehették át Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől, Wolfgang Lukas-tól, a Destillata igazgatójától és Panyik Gábornétól, a Pálinka Céh Egyesület elnökétől.

A 18 éves múltú Destillata  a szakma legnagyobb nemzetközi megméretése. Az agárdiak kézzel palackozott, sorszámozott pálinkái az utóbbi hat évben rendre dobogós helyen végeztek. A 2009-es versenyen 13 ország közel 190 főzdéjét utasították maguk mögé a szakmai bírák értékelése alapján.

„Győzelmük valódi bravúrnak számít azért is, mert az egyre erősödő nemzetközi mezőnyben valamennyi nevező szándéka az, hogy végül ezeket az elismeréseket kivívják maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak” – mondta a díjkiosztón Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója.

Vértes 2001-ben bátor vállalkozásba kezdett: úttörő kezdeményezésként jól ismert – és a tömegtermelés eredményeként korábban meglehetősen alacsony presztízsű – terméket próbált új tartalommal elfogadtatni igencsak konzervatív közönséggel. A szakember elkötelezettsége és elszántsága viszonylag rövid idő alatt meghozta az áhított eredményt.

„A kezdetekkor sokáig úgy tűnt, egyedül maradok azzal a véleményemmel, hogy a finomszesz plusz aromakeverék ellenpontjaként a minőségi pálinkára igenis van igény. Sokszor úgy éreztem, árral szemben úszom, és bár hittem abban, hogy az erőfeszítéseim nem hiábavalók, mégsem volt könnyű a kételkedők tábora ellenében síkra szállni az elveimért. Ez a hatalmas elismerés számomra elsősorban annak a megerősítése, hogy jó úton járunk, és már megjelent az az új generáció, amely a minőségi pálinkakészítés mellett tette le a voksát” – nyilatkozta  Vértes. Az utóbbi évek legnagyobb eredményének azt tekinti, hogy a pálinka egykori megítélése és valós értéke közötti különbség az értő és igényes közönség megjelenésével egyre inkább elmosódik.

A 2009-es Destillata termékdíjai

Nemzetgyőztes, az év pálinkája: Szilvapálinka Barrique 2006, Bokodi Cabernet Franc Törkölypálinka 2008, Vadszederpálinka 2008.
Aranyérmes: Irsai Borpárlat 2008
Ezüstérmes: Szomolyai Cseresznyepálinka 2008
Bronzérmes: Cigánymeggypálinka 2008, Erdeimeggy-pálinka 2008, Szilvapálinka 2008, Kajszibarack-pálinka 2008, Pirosvilmoskörte-pálinka 2008, Tokaji sárgamuskotály-törkölypálinka 2006, Sörpárlatpálinka 2008