Magyar paprika a Távol-Keleten
Március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely hamarosan megkezdheti kulináris karrierjét Japánban.
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon.
A japánok körében is növekszik az úgynevezett anti age táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítására. A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik - fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredmény nyomán a különleges paprikafajtának, mint egyedüli magyar terméknek a nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol - keleti országban.