2009. március. 14. 09:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. március. 13. 16:30 Gasztro

Magyar paprika a Távol-Keleten

Március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely hamarosan megkezdheti kulináris karrierjét Japánban.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon. 

A japánok körében is növekszik az úgynevezett anti age táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítására. A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik - fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredmény nyomán a különleges paprikafajtának, mint egyedüli magyar terméknek a nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol - keleti országban.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.