2009. február. 24. 21:00 Utolsó frissítés: 2009. február. 24. 23:17 Gasztro

A sztárok séfje: az Oscar-díjátadó ínyenc fogásai

Az Amerikai Filmakadémia gálaestjén 15 esztendeje ugyanaz a séf szolgáltatja a menüt. Az exkluzív fogásokról az osztrák származású Wolfgang Puck gondoskodik, aki két Michelin–csillagos Beverly Hills-i éttermével, a Spagoval a sztárok sztárséfje.

Az ételsor  minden évben követi az aktuális gasztronómiai trendeket, de kizárólag jó minőségű bio alapanyagokból készülnek a könnyű fogások.

© teamsugar.com
Még az olyan hagyományos ételek is megtalálhatók köztük, mint a pizza és a hamburger, csak kicsiben és kicsit másként. Az ízelítők sorát az idén éppen a Kobe marhából készült mini burger nyitotta, öreg Cheddar sajttal és remoulade mártással, a pizzafalatokon pedig füstölt lazac trónolt kaviárral, illetve fekete szarvasgomba és ricottakrém. Tatárbifsztek helyett tonhal tatár érkezett szezámos tölcsérkékben. Nem maradhatott ki az előételek közül az oly divatos tavaszi tekercs sem, zöldségekkel töltve, édes-csipős mártogatóssal.

A nálunk is jól ismert japán falatkák, a különböző szusik, szasimik, nigirik, no és  a tenger gyümölcsei a legkedveltebbek a vonalaikra igencsak ügyelő filmcsillagok körében. Gondolhatjuk, választékban nem volt hiány.

A főételeket kókuszos, csirkés tökkrémleves vezette fel. Gyömbérszószos kaviár és az Oscarhoz címzett, pácolt lazac ágyazott meg az ázsiai zöldségsalátával körített homárnak. A garnélarákok shiitake gombás, zöldhagymás kíséretet kaptak. A „ragadozóknak” ázsiai fűszerkeverékbe forgatott, sous vide oldalast kínáltak, míg a szigorúan vegák tavaszi zöldséges rizottóját téli fekete szarvasgomba ízesítette.

A vacsora végeztével visszaköszönt a japán „ételdoboz”, a bento, csak éppen a rekeszeiben apró, csokoládés meglepetések rejtőztek. S persze, mint mindig, ezúttal sem távozhatott senki Puck mester arany fondannal befuttatott, csokis Oscarja nélkül.

-gy-  
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?